Promisiune oficială a actualilor guvernanți: Amânarea ratelor la credite va continua în 2021 - data limită propusă

Promisiune oficială a actualilor guvernanți: Amânarea ratelor la credite va continua în 2021 - data limită propusă
scris 19 nov 2020

Liberalii promit, într-un program de guvernare 2021-2024 redactat pentru campania electorală parlamentară, să prelungescă amânarea ratelor bancare până la 1 iulie 2021. Totodată, va continua eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale, promite PNL. 

LUMEA SE SCHIMBĂ - Educația financiară, în epoca digitalizării CITEȘTE ȘI LUMEA SE SCHIMBĂ - Educația financiară, în epoca digitalizării
Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Debitorii au putut solicita anul acesta amânarea ratelor până la finele anului, în baza moratoriului reglementat prin Ordonanța de Urgență 37/2020. Peste 60% din cererile soluționate au fost în baza ordonanței, în timp ce restul de 40% au fost în urma măsurilor adoptate individual de bănci, potrivit Asociației Române a Băncilor.

Măsura amânării ratelor a venit în contextul în care un număr mare de persoane și firme sunt afectate de impactul economic al restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea epidemiei de coronavirus.

CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

Acum, în programul de guvernare redactat în vederea campaniei electorale, PNL arată că va continua multe dintre măsurile demarate de actualul Guvern, în vederea revenirii creșterii economice, printre care și amânarea ratelor bancare până la 1 iulie 2021.

De asemenea, actualii guvernanți promit și eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale pe o perioadă de 12 luni.

Datele rectificării pe ministere - Mai mulți bani la Muncă, Sănătate, Agricultură, Dezvoltare și reduceri de fonduri la Apărare și MAI CITEȘTE ȘI Datele rectificării pe ministere - Mai mulți bani la Muncă, Sănătate, Agricultură, Dezvoltare și reduceri de fonduri la Apărare și MAI

Luna trecută, întrebat dacă Guvernul va prelungi și în 2021 perioada de amânare a ratelor, care expiră la sfârșitul anului, premierul Ludovic Orban arătase că ”poate nu va fi vorba de o amânare”, ci de o ”o așezare mai rațională a costurilor de rambursare a creditelor”, în urma discuției cu mediul financiar-bancar.

”Suntem în discuții cu mediul financiar-bancar, pentru că aici discuția se poartă și cu mediul de afaceri, care ar putea să beneficieze, dar și cu mediul financiar-bancar. Poate nu neapărat o amânare a plății ratelor, cât o așezare mai rațională a costurilor de rambursare a creditelor astfel încât să nu afecteze capitalurile de lucru ale companiilor, să nu le afecteze profitabilitatea și planurile de dezvoltare”, a răspuns prim-ministrul Orban cu privire la posibilitatea prelungirii măsurii de amânare a ratelor la credite și anul viitor.

La începutul acestei luni, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a afirmat și el că unele măsuri luate de Guvern, cum ar fi șomajul tehnic, IMM Invest sau amânarea plății ratelor vor putea continua anul viitor, dar ”poate nu vor avea aceeași formă”.

”Sunt discuții mai complexe pentru că aici depindem și de niște decizii pe care trebuie să la ia Banca Națională, de decizii ale Agenției care supervizează piața bancară în Uniunea Europeană, trebuie să vedem costurile și dacă și cât din acestea, ca și în cazul creditelor ipotecare vor fi susținute și de către stat. Deci este o discuție mai complicată. Dar este clară intenția noastră și am găsit și de partea cealaltă deschidere, atât din partea BNR cât și a sistemului financiar bancar așa cum am găsit soluția care s-a aplicat celor afectați de coronavirus, așa vom găsi în continuare solușii, dar le vom prezenta în următoarele săptămâni”, a mai declarat Cîțu.

România achită suplimentar 12 milioane de euro, pentru a-și asigura accesul la vaccinurile SARS-CoV-2 contractate de Comisia Europeană CITEȘTE ȘI România achită suplimentar 12 milioane de euro, pentru a-și asigura accesul la vaccinurile SARS-CoV-2 contractate de Comisia Europeană

Clienții persoane fizice au depus, până la 15 iunie, peste 334.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, ceea ce reprezintă o pondere de aproximativ 22% din creditele în derulare acordate populației. Clienții persoane juridice au depus un număr de aproape 28.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, aferente unui ponderi de aproximativ 28% din portofoliul total de credite acordate acestei categorii.

Băncile au posibilitatea să nu constituie provizioane pentru creditele amânate la plată ca urmare a efectelor pandemiei COVID 19.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
rate
credite
amanare
orban
guvern
2021
pnl
campanie