Consiliul Concurenței a avizat tranzacția prin care Banca Transilvania preia OTP Bank România, OTP Leasing România IFN, OTP Asset Management România, OTP Factoring, precum și subsidiarele OTP Consulting România, OTP Advisors și Fundația OTP Bank România, arată sursele Profit.ro.
Prețul total al tranzacției ce urmează să fie plătit de către Banca Transilvania este de 347,5 milioane euro. Suma plătită de BT este mai mică decât valoarea fondurilor proprii a OTP, de circa 400 de milioane de euro și de la care maghiarii au pornit negocierile, și mai apropiată de suma cerută de OTP, în toamnă, pe parcursul negocierilor, după cum a scris Profit.ro.
Pentru achiziția OTP România, bancă de top 10, depuseseră oferte de achiziție Raiffeisen Bank și Banca Transilvania.
Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania a aprobat anterior perfectarea tranzacției pentru achiziționarea a 100% din acțiunile OTP Bank România, precum și a altor companii din Grupul OTP România (inclusiv OTP Asset Management SAI și OTP Leasing România IFN SA).
„Pentru Grupul Banca Transilvania, achiziția afacerii OTP Group în România este o oportunitate de a ne întări poziția de lider pe piață și de a contribui la consolidarea pieței bancare din România. Continuăm planurile noastre ambițioase pentru creșterea organică a băncii, cu menținerea interesului pentru viitoare oportunități de achiziții", spune Horia Ciorcilă, președintele CA al Băncii Transilvania.
Atât Banca Transilvania, cât și OTP Bank România SA vor acționa că entități separate până la finalizarea tranzacției, care este estimată să dureze câteva luni. Operațiunea se va realiza doar după ce părțile vor obține aprobarea Băncii Naționale a României și a Consiliului Concurenței.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO România - din nou ținta unor atacuri DDoS ale hackerilor pro-ruși. Site-urile Guvernului, BNR, BVB, sub lupăGrupul ungar OTP va ieși de pe piața românească după 20 de ani, pentru că nu a putut să facă achiziții pentru o creștere mai ridicată a cotei de piață, după cum arată chiar președintele grupului ungar.
“Banca noastră a parcurs un drum lung, de 20 de ani, în România, timp în care am înregistrat o creștere organică semnificativă, însă pentru noi a devenit tot mai clar că nu ne putem atinge obiectivul strategic de creștere fără achiziții, iar în viitor vedem puține perspective în acest sens", spune Sándor Csányi.
După realizarea achiziției și fuziunii, BT, care are o cotă de piață de 20%, își va consolida poziția de lider al pieței, având în vedere că OTP Bank este o bancă de top 10, cu o cotă de piață de circa 2,6% din active.
CITEȘTE ȘI VIDEO ING trimite o notificare clienților din România cu un avertisment în caz de neîndeplinire a obligației: Risc de blocare inclusiv a accesului la conturiOTP Bank avea active de 20 de miliarde de lei la finele trimestrului al treilea din 2022, în scădere cu 3% față de septembrie 2022. Banca raporta un profit de 236 de milioane de lei la nivel consolidat, față de o pierdere de 15 milioane de lei în septembrie 2022, pe fondul creșterii veniturilor bancare și a eliberării de provizioane.
Acționarul ungar a anunțat că pleacă din România după ce i s-a dat de înțeles că nu poate să se extindă prin achiziții. OTP România a cumpărat Millennium Bank în 2014 și a încercat să ia și Banca Românească în 2018, dar tranzacția a fost respinsă de BNR, o premieră. OTP România a încercat apoi să crească organic, cu țintă de cotă de piață de 5% până în 2024, dar s-a oprit la sub 3% din active, respectiv circa 4% din credite.
Banca Transilvania a ajuns pe primul loc în piață și cu ajutorul achizițiilor. Grupul, cu capital majoritar românesc, a cumpărat și a fuzionat apoi cu Volksbank (2015) și Bancpost (2018), bănci de top 10 la momentul tranzacțiilor. De asemenea, a mai cumpărat și Idea Bank în 2022, care rămâne însă separată.
CITEȘTE ȘI Un nou proiect eolian, de 461MW, în județul Buzău. Prima fază, cu 30 de turbine, finanțată printr-un credit sindicalizat de 290 mil. euro coordonat de UnicreditPotrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat un profit net consolidat de 2 milioane lei în primul trimestru al anului. Rezultatul a fost influențat de un nivel mai redus al veniturilor față de trimestrul anterior, de creșterea cheltuielior operaționale și de noul impozit introdus în sectorul bancar începând cu 2024, care determină banca să plătească suplimentar 2% din cifra de afaceri. În consecință, valoarea impozitului a depășit 13 milioane lei față de 5 milioane lei în trimestrul precedent.
Profitul operațional înregistrat în primul trimestru al anului 2024 a fost de 45 milioane lei, cu 34% mai mic comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut, ca urmare a scăderii cu 5% a venitului total și a creșterii cu 7% a cheltuielilor operaționale, în mare parte datorită contribuției la fondul de garantare a depozitelor recunoscută în luna ianuarie.
Veniturile nete din dobânzi s-au redus cu 4% față de trimestrul anterior, înregistrând o valoare de 177 milioane RON, ca rezultat al diminuării volumului de credite nou acordate, în contextul bancar general caracterizat de rate ridicate ale dobânzilor și de scăderea stocului actual de credite. Veniturile nete din comisioane și taxe au crescut cu 41%, ca efect de bază al reversării penalităților pentru contractele reziliate anticipat în trimestrul precedent, ale companiei de leasing din cadrul grupului. În timp ce alte venituri au scăzut cu 30% datorită normalizării veniturilor din schimburi valutare, acestea crescând în trimestrul al patrulea din cauza efectelor sezoniere.
Costul total al riscului a scăzut cu 19% comparativ cu trimestrul anterior ajungând la -29 milioane RON, fiind influențat de scăderea cu 16% a provizioanelor pentru pierderi din activitatea de creditare, în timp ce costurile cu alte riscuri au fost aproape de zero la finalul perioadei.
CITEȘTE ȘI CEC Bank a implementat la nivelul întregii rețele prima etapă a proiectului de automatizare a proceselor de factoringVolumul creditelor performante a scăzut cu 3% față de trimestrul anterior, în urma reducerii cu 2% a creditării clienților retail, cu 3% a creditării clienților corporate și a diminuării cu 6% a activității de leasing. Cererea de credite de nevoi personale și de credite imobiliare a rămas stabilă, în timp ce pe segmentul corporate, ritmul de creditare a încetinit, în conformitate cu evoluția pieței.
Volumul depozitelor s-a redus cu 2% comparativ cu ultimul trimestru din 2023, însă la nivel anual creșterea înregistrată a fost de 14%, datorită creșterii cu 17% a depozitelor retail și cu 10% a depozitelor corporate. Comparativ cu trimestrul anterior, volumul depozitelor corporate s-a redus cu 10%, întrucât trei depozite la termen ale clienților mari au ajuns la maturitate.
Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,7 miliarde RON, un nivel stabil comparativ cu cel din 2023.
Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 23,36% (+140 bps de la an la an), influențată de creșterea fondurilor proprii.
În primul trimestru al acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat de 240 miliarde HUF (3.073 milioane RON).