Patria Bank (simbol bursier PBK) țintește un profit brut de 1,3 milioane euro pentru acest an, arată un raport publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), care precizează că piața serviciilor financiar bancare din România este drastic subdezvoltată, iar modificările legislative de la finalul anului 2018, în special taxa pe active reglementată prin OUG 114/2018, au determinat o operațiune de restrângere a rețelei de sucursale începând din prima parte a acestui an.
Patria Bank a realizat în primul semestru al anului un profit net de 2,8 milioane lei, de la pierderi de 23,29 milioane lei în prima parte a anului trecut.
Venitul net bancar a înregistrat o evoluție pozitivă cu 19% până la 83,56 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Patria Bank s-a dezvoltat prin implementarea unui model de distribuție și vânzări descentralizat, cu parteneri și generatori terți de lead-uri, reușind să-și capitalizeze avantajele competitive mai ales în segmentele IMM, Micro și Agro. În ciuda presiunilor mediului legislativ, la finalul semestrului I din 2019, Patria Bank a reușit să îndeplinească țintele de venituri, este profitabilă și continuă să își crească soldul de credite, țintind un profit brut de 1,3 milioane euro la final de an. Evoluția pozitivă a băncii, privită prin prisma creșterii soldului de credite și îmbunătățirea profitabilității, trebuie susținută prin capitalurile proprii ale băncii”, se arată în raportul consultat de News.ro.
Reprezentanții Patria Bank se așteaptă ca producția de credite noi să rămână solidă în viitorul apropiat.
”Ușoara scădere a marjei nete a dobânzilor va fi cauzată de creșterea costului finanțării care nu a fost transferat în totalitate în nivelul ratelor de dobândă a creditelor. Creditarea IMM, Micro și Agro va continua să fie motorul de creștere al soldului de credite. Retailul se va concentra pe dezvoltarea unui portofoliu de credite ipotecare, carduri și servicii bancare în toată România, precum și pe promovarea creditelor de consum în zona clientele urbane”, se menționează în raport.
În 2018, banca a atins break-even, fiind poziționată pe o traiectorie de creștere profitabilă în următorii trei ani, ghidată de o echipă de management experimentată și de un acționar majoritar cu un parcurs remarcabil în sectorul financiar bancar regional.
CITEȘTE ȘI Ratingul României a fost confirmat de Standard & Poor’s, cu perspectivă stabilă. Agenția atrage atenția că guvernul care se va forma după alegerile din 2020 va avea de luat decizii dificile, inclusiv renunțarea la unele creșteri prevăzute pentru pensii”După acest an, așteptările noastre sunt să vedem că alinierea indicatorilor de bilanț cu piața, permițând Patria Bank să susțină un nivel mai ridicat al profitabilității urmare a fuziunii din 2017”, se afirmă în document.
Acesta subliniază totodată că piața serviciilor financiar bancare din România este drastic subdezvoltată.
”Începând din trimestrul 1 2019, banca a ales să se concentreze majoritar pe acordarea de credite garantate (ipotecare și imobiliare) pentru a asigura o distribuție echilibrată a portofoliului”, arată raportul.
Potrivit acestuia, modificările legislative de la finalul anului 2018 (în speță taxa pe active reglementată prin OUG 114/ 2018) au determinat o operațiune de restrângere a rețelei de sucursale începând din prima parte a anului 2019, avand drept obiective: ”păstrarea nivelului de venituri la un nivel care să asigure continuarea profitabilității; reducerea bazei de costuri în arealele în care banca avea suficiente resurse pentru a continua operațiunile de finanțare și fără existența unei sucursale”.
Contul de profit și pierdere al băncii la 30 iunie 2019 arată o creștere a venitului net bancar cu 19%, scăderea cu 8% a costurilor operaționale (excluzând impactul creșterii contribuției la FGDB), precum și un cost al riscului mai mic cu 78%.
”Banca are în plan dezvoltarea unei noi aplicații de internet banking & mobile banking persoane fizice și juridice (lansare în septembrie, 2019)”, completează banca.
Autorii raportului spun că România are cel mai mare potențial din Europa în serviciile financiare, ținând cont de nivelul redus de penetrare al creditării și produselor de economisire.
”România este una dintre cele mai mari oportunități în sectorul serviciilor financiare – peste7 milioane de români nu au cont bancar; ponderea creditului bancar acordat companiilor nefinanciare la finalul anului 2017 era de numai 13%”, mai arată raportul.
CITEȘTE ȘI Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 3,13%, cel mai mic nivel din iunie 2018Doar 8% din pasivul companiilor din România este alcătuit din credite interne de la bănci sau IFN-uri (lei + valută).
Patria Bank este rezultatul fuziunii prin absorbție dintre fosta Banca Comerciala Carpatica (ca entitate absorbantă) și fosta Patria Bank (ca entitate absorbită).
Noua instituție bancară are peste 240.000 de clienți și o capitalizare de 289,1 milioane lei.
EEAF este acționarul majoritar al Patria Bank, reprezentând un vehicul de investiții administrat de Axxess Capital Partners. EEAF este un fond de capital privat de risc al cărui principali investitori sunt instituții financiare internaționale (BERD, FEI, DEG).