Deputații au adoptat proiectul de lege pentru modificarea OUG 50/2010 care obligă băncile la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric, cu unanimitatea celor 248 de deputați care au votat. Proiectul va merge la promulgare la Președinție, iar cei peste 50.000 de români cu credite în moneda elvețiană vor scăpa de povara ratelor crescute de cursul valutar cel mai devreme la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie din 2017.
Legea prevede exclusiv conversia soldului împrumuturilor în franci elvețieni, la cursul BNR de la data semnării contractelor de credit, adică la un curs de1,9-2,1 lei/franc, având în vedere evoluția francului din perioada 2006-2008, față de 4 lei/franc în prezent.
"Nu e o lege împotriva sistemului bancar, e o lege care trebuie să repare o mare nedreptate. Sistemul bancar și BNR trebuie să-și regândească atitudinea față de clienți. Nu trebuie să fie profit cu orice preț", a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD.
Daniel Zamfr (PNL), inițiatorul mai multor amendamente la proiectul de lege, spune că singura soluție corectă era conversia la cursul istoric, deși au existat și alte propuneri care vizau conversia la cursul istoric plus o marjă, ori conversia la cursul mediu.
"Aveam obligația să facem dreptate zecilor de mii de români. Băncile le-au vândut un produs toxic", a declarat Zamfir, care a adăugat că aplicarea cursului istoric are și un caracter sancționatoriu pentru bănci.
Proiectul a intrat săptămâna trecută la votul pe amendamente, dar nu a mai apucat să primească și votul final. Ieri, proiectul a fost trimis la reexaminare în Comisiile reunite Legislativă și de Buget, finanțe și bănci, unde a primit trei amendamente față varianta anterioară.
Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate între părți, astfel încât acestea să nu fie mai împovărătoare pentru debitori, potrivit unui amendament introdus în procedura de reexaminare din Comisiile de raport. Anterior, costurile creditului rămâneau cele aferente împrumuturilor în franci elvețieni, care, istoric, au avut dobânzi mai mici decât cele în lei.
CITEȘTE ȘI A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci!Din proiect a fost exclusă și referirea la plafonul de 250.000 de franci elvețieni, după ce anterior fusese eliminată în plen condiția ca gradul de îndatorare al debitorului să depășească pragul de 50% din venitul net al debitorului.
Totodată, a fost introdus și un amendament care permite băncilor care au făcut conversii să revină la contractele inițiale în franci elvețieni, pentru a face o nouă conversie în condițiile prezentei legi.
De conversie vor beneficia atât cei cu credite imobiliare/ipotecare, cât și cei cu credite de consum cu ipotecă, circa 51.000 de oameni, potrivit datelor BNR. Tototdată, pe calea instanței, vor putea cere conversia la un curs mult mai avantajos decât cel din prezent și persoanele fizice executate silit deja de către creditori.
Băncile și instituțiile financiare nebancare sunt obligate să emită acte adiționale și noi scadențare în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, sub amenințarea sancțiunii cu amenzi și măsuri complementare din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
CITEȘTE ȘI Băncile au primit termen până la finele anului să schimbe sistemul de verificare a clienților care solicită crediteDupă votul final din Camera Deputaților, proiectul va ajunge la președintele Klaus Iohannis, care are dreptul să ceară un control al Curții Constituționale înainte de promulgare sau îl poate trimite la reexaminare. Totodată, și Guvernul și Avocatul Poporului au dreptul să sesizeze CCR înainte de promulgarea legii. Legea intră în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, astfel că cel mai devreme credite în franci elvețieni ar putea fi convertite la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie din 2017.
Băncile s-au opus proiectului de lege, care ar face ca soldul actual al celor circa 54.000 de credite să fie, practic, redus la jumătate.
Banca Națională a României estimează pierderi de 2,4 miliarde de lei pentru bănci, în situația în care soldul de 5,7 miliarde de lei al împrumuturilor în moneda elvețiană este convertit la cursul istoric, iar pierderea estimată cu ajustări pentru depreciere deja recunoscute este de aproape 1,7 miliarde de lei.
Totodată, băncile ar avea nevoie de 1,2 miliarde de euro pentru a închide pozițiile valutare, portivit BNR. Două bănci ar intra cu solvabilitatea sub nivelul reglementat, iar alte patru ar ajunge sub nivelul recomandat, ca urmare a efectelor cumulate ale conversiei, susține BNR, într-o scrisoare trimisă Parlamentului.
Guvernul a transmis Parlamentului că susține proiectul, dar într-o formă care conține criterii sociale, precum un grad de îndatorare de 50% și un plafon de 150.000 de euro. Reprezentantul Ministerului de Finanțe a transmis plenului că forma propusă la vot este una menită să afecteze stabilitatea macroeconomică a țării și să ducă la litigii la Curtea de Arbitraj de la Washington.
Ungaria și Croația sunt celalalte două țări din Uniunea Europeană care au adoptat legi ale conversiei în ultimii ani. Ungaria s-a înțeles cu băncile și a făcut conversia la cursul pieței, în timp ce Croația a făcut conversia la cursul istoric al francului și acum este în litigiu cu băncile.