Banca ungară OTP Bank a ajuns la un acord pentru a prelua Banca Românească de la National Bank of Greece (NBG), au declarat astăzi pentru Reuters două persoane familiare cu situația și care confirmă astfel informațiile anunțate anterior de Profit.ro.
"S-a ajuns la o înțelegere, subsidiara NBG va fi vândută OTP", a declarat una dintre sursele citate.
Profit.ro a anunțat din luna martie că OTP Bank este în discuții avansate pentru a prelua Banca Românească, tranzacție reconfirmată de Profit.ro la începutul acestei luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banca Românească a fost scoasă la vânzare la începutul anului de către grupul bancar NBG. NBG este acționar majoritar la Banca Românească, cu o deținere de 99,279%.
La începutul lunii, surse apropiate tranzacției au declarat pentru Profit.ro că grupul ungar OTP a depus pentru Banca Românească o ofertă cu aproximativ 40 de milioane de euro mai bună decât cea avansată de Banca Transilvania.
Vânzarea Băncii Românești se înscrie în strategia de reorganizare a NBG, ce vizează renunțarea la o parte din activele din Balcani, inclusiv la operațiunile din România, și concentrarea pe activitățile de pe piața locală. Pe lângă operațiunile din România, NBG va renunța la mai multe active din Serbia, Albania și Cipru.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT BCR Banca pentru Locuințe lansează Ghidul Condițiilor de Confort. Lumina naturală crește memoria, performanța elevilor și vânzările firmelorÎn luna mai, vicepreședintele OTP, Laszlo Wolf, a estimat că NBG va anunța în prima jumătate a lunii iulie dacă a acceptat oferta grupului maghiar.
La rândul său, directorul general al grupului bancar elen, Leonidas Fragiadakis, a anunțat că National Bank of Greece este foarte aproape de anunțarea unui cumpărător pentru Banca Românească.
El a precizat totodată că viitorul proprietar al băncii din România va trebui să ramburseze un împrumut de 550 milioane de euro pe care Banca Românească l-a contractat de la grupul-mamă, fonduri ce vor contribui la majorarea lichidității NBG.
Banca Românească a încheiat anul trecut cu active totale de 6,382 miliarde de lei și o cotă de piață de 1,62%, în scădere raportat la active de 6,658 miliarde de lei și o cotă de 1,8% la finele anului 2015.