Ministrul Finanțelor propune azi ARB o nouă amânare a ratelor la credite, în contextul scumpirii energiei. Băncile nu pot aplica, în absența unei decizii BCE, decât dacă trec creditele în default

Ministrul Finanțelor propune azi ARB o nouă amânare a ratelor la credite, în contextul scumpirii energiei. Băncile nu pot aplica, în absența unei decizii BCE, decât dacă trec creditele în default
scris 28 feb 2022

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, are astăzi o întâlninire, de la ora 13.00, cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor (ARB). În lista temelor puse în discuție a introdus și propunerea unui nou moratoriu al ratelor la creditele persoanelor fizice, după cele deja aplicate în anii anteriori în contextul pandemiei Covid-19.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De data aceasta, motivul pentru care Finanțele vor ca băncile să accepte noi amânări în plata ratelor este creșterea facturilor la utilități, în contextul exploziei prețurilor la gaze și energie electrică, care diminuează mult din venitul disponibil al românilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

În cazul moratoriilor aplicate în pandemie, băncile au putut amâna ratele fără să fie obligate să constituie provizioane suplimentare și să își treacă cliențij în default deoarece la nivelul Băncii Centrale Europene (BCE) au fost acceptate excepții speciale de la regulile de prudențialitate, iar băncile naționale din statele UE au permis la rândul lor astfel de excepții.

Situația nu mai este valabilă în momentul de față pentru a permite aceleași condiții de suspendare a plății ratelor și în cazul statelor afectate de creșterea prețurilor la utilități.

BCR - profit net în creștere cu 73% CITEȘTE ȘI BCR - profit net în creștere cu 73%

Bancherii îi explică ministrului Finanțelor că orice lege care i-ar obliga la noi moratorii va fi respectată, însă, în acest caz, trebuie constituite provizioane pentru creditele respective și să le treacă în default, consecința fiind că debitorii vor trebui să fie înscriși la Biroul de Credite și nu vor mai putea accesa credite în viitor.  

Celelalte teme din agenda întâlnirii de astăzi dintre ministrul Finanțelor și ARB sunt finanțarea statului, care se bazează pe băncile locale pentru împrumuturile prin titluri de stat, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și incluziunea financiară.

viewscnt
Afla mai multe despre
moratoriu rate credite
facturi energie
arb
adrian caciu