Ministrul Finanțelor preferă prelungirea perioadei de amânare a ratelor la credite și după finalul anului. Soluția depinde însă de discuțiile cu băncile și de deciziile Autorității Bancare Europene

Ministrul Finanțelor preferă prelungirea perioadei de amânare a ratelor la credite și după finalul anului. Soluția depinde însă de discuțiile cu băncile și de deciziile Autorității Bancare Europene
scris 8 oct 2020

Ministerul Finanțelor va discuta cu sistemul bancar mai multe variante pentru sprijinirea în continuare a celor care au dificultăți la plata ratelor la creditele bancare, de la scenarii pentru susținerea în funcție de specificul cazurilor și până la varianta prelungirii actualei perioade de amânare a ratelor, care expiră la sfârșitul anului, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Ministrul a precizat că preferă prelungirea perioadei de amânare în aceleași condiții, însă o soluție va depinde de discuțiile cu sistemul bancar, dar și de decizia Autorității Bancare Europene (EBA) de a extinde o prevedere care permite băncilor să nu constituie provizioane în astfel de situații.

Debitorii au putut solicita, până la 15 iunie 2020, amânarea ratelor până la finele anului, în baza moratoriului reglementat prin Ordonanța de Urgență 37/2020. Peste 60% din cererile soluționate au fost în baza ordonanței, în timp ce restul de 40% au fost în urma măsurilor adoptate individual de bănci, potrivit Asociației Române a Băncilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Măsura amânării ratelor a venit în contextul în care un număr mare de persoane și firme sunt afectate de impactul economic al restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea epidemiei de coronavirus.

"Ne gândim împreună cu sistemul bancar și asta este discuția care urmează, ce facem după 1 ianuarie, pentru că este clar că economia încă nu și-a revenit și s-ar putea să avem nevoie în continuare de astfel de facilități. Și, atunci, trebuie să găsim tot împreună soluții pentru perioada de după 1 ianuarie, astfel încât nici sistemul bancar, nici clienții băncilor și nici economia să nu sufere", a declarat ministrul la o conferință online organizată de publicația Financial Intelligence.

Clienții persoane fizice au depus, până la data limită din iunie, peste 334.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, ceea ce reprezintă o pondere de aproximativ 22% din creditele în derulare acordate populației. Clienții persoane juridice au depus un număr de aproape 28.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, aferente unui ponderi de aproximativ 28% din portofoliul total de credite acordate acestei categorii.

"Ne uităm la mai multe variante, putem să ne uităm chiar la o prelungire a acestei perioade, dar acestea sunt scenarii pe care trebuie să lucrăm cu sistemul bancar. Putem să plecăm de la o prelungire a perioadei, până la variante mai soft, pe anumite cazuri specifice, unde vedem clar că oamenii nu pot ... sunt anumite sectoare din economie unde oamenii încă rămân în șomaj tehnic, poate sunt (sectoare, n.r.) închise datorită deciziei Guvernului și atunci este nevoie de ajutor și putem să venim să susținem. Pornim de la această variantă, de a prelungi o perioadă sistemul actual, până la variante mai soft. Luăm toate aceste variante în calcul, dar aș vrea să vedem, împreună cu sistemul bancar, efectele. Ce s-a întâmplat până acum, ce costuri au însemnat aceste nouă luni și ce se întrevede pentru viitor", a spus Cîțu.

BRD a început creditarea prin “Noua Casă” CITEȘTE ȘI BRD a început creditarea prin “Noua Casă”

Băncile au posibilitatea să nu constituie provizioane pentru creditele amânate la plată ca urmare a efectelor pandemiei COVID 19.

"Important este că noi am putut lua această decizie (perioada de amânare a ratelor, n.r.) ca urmare a hotărârii EBA (Autoritatea Bancară Europeană, n.r.) ca băncile să nu fie obligate să constituie provizioane. Sper să rămână și în perioada următoare această decizie și nu cred că aici nu vom avea o prelungire. Atunci, dacă putem să prelungim în aceleași condiții, eu aș merge pe această variantă, dar trebuie să discutăm întâi cu sistemul bancar, să cădem de acord pe o variantă", a explicat ministrul Finanțelor.

Băncile sunt preocupate de capacitatea debitorilor de a-și achita ratele la credite, având în vedere impactul epidemiei de coronavirus.

Astfel, pandemia COVID-19 a adus în topul evaluărilor băncilor riscul ca debitorii să nu mai ramburseze împrumuturile contractate. În același timp, banca centrală se așteaptă la o scădere a profitabilității băncilor, pe fondul costurilor mai mari cu riscul și ca urmare a scăderii veniturilor operaționale.

“Băncile consideră că ratele de neperformanță vor înregistra o creștere ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 după încheierea perioadei în care debitorii au posibilitatea de amânare a plații ratelor scadente, însă magnitudinea acesteia este strâns legată de repornirea activității economice”, se arată într-un sondaj realizat de banca centrală, publicat în iulie.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
florin citu
ministerul finantelor
rate
imprumuturi
credite
amanarea ratelor