Mesajul ING Bank după ce Profit.ro a anunțat că a fost obligată de ANPC să recalculeze dobânzile la zeci de mii de credite, măsură suspendată în instanță

Mesajul ING Bank după ce Profit.ro a anunțat că a fost obligată de ANPC să recalculeze dobânzile la zeci de mii de credite, măsură suspendată în instanță

Foto Profit.ro

scris 20 nov 2024

ING Bank își prezintă poziția cu clarificări despre situația litigiului după ce Profit.ro a anunțat că banca a fost obligată de ANPC să recalculeze dobânzile la zeci de mii de credite, măsură contestată de bancă în instanță prin plângere contravențională și pentru care a obținut decizie definitivă de suspendare.

Banca precizează că nu va fi operată nici o modificare a contractelor de credit în derulare până la soluționarea definitivă în instanță a plângerii contravenționale inițiate de bancă, în condițiile în care, având în vedere nelegalitatea acestor măsuri de remediere, a atacat procesul verbal emis de către ANPC prin plângere contravențională, solicitând și suspendarea efectelor măsurilor pe calea ordonanței presedintiale, care a fost soluționată în favoarea băncii. Menționează că nu a adus nici un prejudiciu clienților prin modalitateaa de implementare a OUG 50/2010, dobânda aplicabilă contractelor în vigoare la acel moment în timp nefiind majorată, și amintește că împotriva băncii nu a existat niciun proces colectiv până acum. ING mai arată că măsurile dispuse în septembrie 2024 de ANPC au venit în urma unui control tematic desfășurat la mai multe bănci în perioada iulie 2023 – septembrie 2024 cu privire la respectarea prevederilor legale privind protecția consumatorilor până la data intrării în vigoare a OUG nr. 50/2010, al doilea control făcut anul trecut, după cel privind calculul anuităților de către bănci, care a generat multe litigii deja soluționate în instanță favorabil pentru bănci. 

Urmărește-ne și pe Google News

Mesajul ING Bank integral:

În perioada iulie 2023 – septembrie 2024, ANPC a desfășurat un control tematic în cazul mai multor bănci, cu privire la respectarea de către institutiile financiar- bancare a prevederilor legale privind protecția consumatorilor, până la data intrării în vigoare a OUG nr. 50/2010. Urmare a finalizării acestui control tematic, în ce privește ING Bank, în cursul lunii septembrie a acestui an, ANPC a dispus anumite măsuri de remediere.

VIDEO Autoritățile deschid astăzi încă 32 kilometri de autostradă. Filmare din dronă - cum arată CITEȘTE ȘI VIDEO Autoritățile deschid astăzi încă 32 kilometri de autostradă. Filmare din dronă - cum arată

Având în vedere nelegalitatea măsurilor de remediere dispuse de ANPC, ING Bank a atacat procesul verbal emis de către ANPC cu plângere contravențională în instanță și de asemenea a solicitat suspendarea efectelor măsurilor dispuse de ANPC pe calea ordonanței presedintiale, care a fost soluționată în favoarea băncii noastre. Instanța de judecată a dispus suspendarea efectelor procesului-verbal de contravenție printr-o hotărâre executorie, obligatorie pentru ANPC. În consecință, nu va fi operată nicio modificare a contractelor de credit în derulare până la soluționarea definitivă în instanță a plângerii contravenționale inițiate de banca noastră.

ING Bank a respectat și respectă întocmai prevederile legale, transparența și integritatea fiind valori fundamentale ale instituției noastre, fapt atestat și de absența oricăror procese colective împotriva noastră și de numărul foarte redus de litigii în raport cu activitatea noastră. Modalitatea de implementare a OUG 50/2010 este conformă cu prevederile legale și nu a adus nici un prejudiciu clienților, dobânda aplicabilă contractelor în vigoare la acel moment în timp nefiind majorată.  

Raiffeisen, amendă GDPR pentru nereguli ale unor angajați: Mai mulți clienți s-au trezit cu bani retrași, credite și conturi nesolicitate CITEȘTE ȘI Raiffeisen, amendă GDPR pentru nereguli ale unor angajați: Mai mulți clienți s-au trezit cu bani retrași, credite și conturi nesolicitate

Menționăm faptul că acest control al ANPC asupra instituțiilor financiar-bancare este al doilea control tematic demarat de către ANPC în sectorul bancar în cursul anului 2023, primul fiind cel care a  privit calculul anuitatilor de către bănci și care face obiectul mai multor litigii pe rolul instanțelor de judecată, în mare parte soluționate deja favorabil pentru bănci, inclusiv pentru ING Bank.”

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor dezgroapă „mortul” OUG 50/2010 și consideră că ING Bank România n-a pus corect în aplicare transparentizarea costurilor contractelor din urmă cu mai bine de 14 ani, obligând clienții să plătească două marje de dobândă. Autoritatea a obligat ING să elimine una dintre marje de dobândă și să restituie banii clienților, însă banca s-a dus în instanță să ceară și a obținut suspendarea acestei obligații până i se judecâ plângerea pe fond, pe motiv că ar fi foarte costisitoare și ar cere un efort imens din partea angajaților care s-ar ocupa cu recalcularea dobânzilor a aproape 90.000 de credite, conform datelor Profit.ro.

ANPC a amendat ING Bank, în 12 septembrie 2024, și a obligat-o să refacă contractele de credit modificate în 2010, când a pus în aplicare Ordonanța 50/2010 privind contractele de credit încheiate cu consumatorii.

Motivul amenzii date de ANPC se întinde cu mulți ani în urmă.

Până în 2010, băncile din România acordau credite cu dobânzi variabile stabilite în general în funcție de „politica băncii”. Băncile puteau revizui aceste dobânzi variabile la un anumit interval sau când doreau și clienții nu aveau acces la resorturile deciziilor băncilor și nici nu le puteau anticipa. Chiar dacă băncile au spus de-a lungul timpului că dobânzile interne de referință se bazau pe indicatori obiectivi, cum ar fi costul de pe piețele internaționale, costul cu riscul și altele, în realitate aceste lucruri nu puteau fi verificate.

CONFIRMARE BRD Finance IFN a vândut întregul portofoliu de creanțe din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE BRD Finance IFN a vândut întregul portofoliu de creanțe din România

În 2010, România a transpus în legislația internă o Directivă europeană care obliga băncile să calculeze transparent costurile creditelor. În cazul dobânzilor variabile, acest lucru însemna că referința trebuia să fie una din piață, verificabilă. Pentru creditele în lei, referința a devenit ROBOR (înlocuită din 2019 cu IRCC), pentru cele în euro a fost EURIBOR și pentru cele în franci elvețieni a fost LIBOR CHF.

Guvernul României din 2010 a decis ca prevederile OUG 50/2010 să se aplice și creditelor în derulare, ceea ce a născut mari frământări în rândul băncilor, pentru că nu au venit și explicații exacte despre cum să fie făcută această transparentizare a costurilor. Pentru că în cazul celor mai multe bănci dominau creditele în euro și pentru că referințele interne erau mai mari decât EURIBOR, băncile ar fi ieșit în pierdere dacă ar fi înlocuit dobânda de referință variabilă a băncii cu EURIBOR, așa că au apelat la interpretări originale ale legislației.

În cazul ING Bank România, dobânda curentă care era compusă din dobânda de referință a băncii și marja băncii, în contractele în derulare la acel moment, a fost transformată în EURIBOR/ROBOR + marja băncii + procent fix (calculat ca diferență între dobânda de referință a băncii și EURIBOR/ROBOR). Cele mai multe credite fuseseră acordate înainte de criza financiară și erau în euro, așa că ING Bank a calculat o marjă nouă (procentul fix) de 2,5 puncte procentuale, care s-a adăugat marjei inițiale și referinței EURIBOR, noua dobândă rezultată fiind egală, la momentul modificării, cu cea de dinainte.

VIDEO Operațiune de anvergură a fermierilor francezi, care au instaurat un baraj la frontiera cu Spania CITEȘTE ȘI VIDEO Operațiune de anvergură a fermierilor francezi, care au instaurat un baraj la frontiera cu Spania

Într-un control derulat în iulie-septembrie anul trecut, ANPC a verificat cinci contracte și acte adiționale emise cu ocazia implementării OUG 50/2010 și a ajuns la concluzia că s-a încălcat legea, afectând interesele economice ale consumatorilor (potrivit Ordonanței 21/1992) și că trebuie să ia mai multe măsuri de remediere: să excludă procentul fix din formula de calcul a dobânzii „așadar să mențină o formulă de dobândă compusă din EURIBOR / ROBOR + marjă” și „să restituie toate sumele presupus încasate fără temei legal de la fiecare consumator prejudiciat, ca urmare a introducerii procentului fix, sume actualizate la data restituirii”.

ING a contestat imediat procesul verbal de contravenție și a cerut suplimentar Judecătoriei Sectorului 1 să emită o ordonanță președințială prin care să suspende executarea măsurilor de remediere aplicate de ANPC, până la soluționarea definitivă a dosarului de fond, ceea ce e de așteptat să dureze câțiva ani.

Argumentele ING Bank pentru a obține această ordonanță președințială s-au bazat pe de o parte pe faptul că faptele s-ar fi prescris și că măsurile de remediere sunt vădit nelegale, dar și pe paguba iminentă și irevocabilă care ar putea fi adusă de punerea în aplicare a acestor măsuri.

„În esență, impactul măsurilor impuse prin Ordinul ANPC este de natură să afecteze grav activitatea ING, în sensul că: va provoca perturbări ireversibile în relația Băncii cu clienții săi, prejudiciabile pentru fiecare dintre părți; va fi perturbată activitatea de creditare, care reprezintă un serviciu public; va genera eforturi logistice și materiale considerabile pentru implementarea unor măsuri vădit nelegale și care, în situația anulării Ordinului de către instanță, nu vor mai putea fi recuperate”, a susținut ING, potrivit unei motivări a instanței bucureștene, analizată de Profit.ro.

Modificarea contractelor, susține ING, ar fi ireversibilă, chiar dacă contestația procesului verbal de contravenție se încheie în favoarea sa.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 50 2010
calcul dobanda
calcul marja dobanda
calcul dobanda ing
restituire dobanda ing