Guvernatorul Mugur Isărescu spune că a fost depășită cea mai grea perioadă pentru sistemul financiar. Retragerile de numerar au atins un nivel record la jumătatea lunii, însă acum au revenit la normal. Totodată, cursul de schimb s-a stabilizat și dobânzile au scăzut după deciziile băncii centrale.
“Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar și financiar a fost depășit”, transmite într-o declarație de presă guvernatorul BNR.
Isărescu arată că retragerile de numerar au revenit la normal, după ce, în perioada 11-20 martie 2020, cererile băncilor de la BNR pentru a acoperi cererea populației și a întreprinderilor au atins nivelul record de 4,4 miliarde lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă). Băncile pot acum acoperi cererea pentru plăți și bancomate din surse proprii.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Băncile se opun amânării generalizate a plății ratelor pe 9 luni și cer ca soluțiile să fie individuale“În prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei. BNR recomandă, totuși, ca în această perioadă întreprinderile și populația să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar”, spune Isărescu.
Pe de altă parte, guvernatorul spune că au existat discontinuități în ceea ce privește asigurarea bancnotelor în valută, ca urmare a cererii mari și a suspendării unor transporturi aeriene, dar că situația este în curs de normalizare.
“Sistemul bancar românesc este solid și funcționează cu parametrii de lichiditate și solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăți a lucrat fără eroare”, spune guvernatorul.
Luna martie a adus și o creștere a dobânzilor în piața monetară, în timp ce statul a avut mai multe licitații de datorie la care n-a reușit să atragă bani. Isărescu spune că au existat “blocaje temporare și punctuale în finanțarea cheltuielilor bugetare și a economiei reale”, dar că după deciziile BNR fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, “inclusiv datorită operațiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanțarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil”.
Banca centrală a decis reducerea dobânzii cheie cu jumătate de punct procentual la 2%și reducerea ratei Lombard cu 1 pp la 2,5%. Totodată, a anunțat și operațiuni repo și achiziția de titluri de stat din piața secundară.
“Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1%, cu ușoară tendință de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creșterea cheltuielilor statului cu finanțarea datoriei publice în valută și a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipațiile de deteriorare a situației macroeconomice”, mai spune Isărescu.
Guvernatorul mai spune că personalul BNR lucrează de la începutul lunii martie în condiții de urgență și că obiectivul principal este păstrarea stabilității “recâștigate” și asigurarea de lichiditate pentru buget, firme și populație.