ING Bank România a înregistrat un profit dublu anul trecut față de cel precedent la un miliard de lei, pe fondul creșterii afacerilor și veniturilor și al scăderii costurilor cu provizioanele.
Banca olandeză a avut venituri în creștere cu 11% anul trecut la 2,35 miliarde de lei în timp ce profitul net a crescut cu 109% la 1,03 miliarde de lei. În 2020 banca înregistra o creștere de 3% a veniturilor, dar o scădere de peste o treime a profiturilor față de 2019 la 574 de milioane de lei.
ING a eliberat mare parte din provizioanele constituite la începutul pandemiei. Astfel dacă în 2020 costurile cu provizioanele urcau cu 236% la 524 de milioane de lei, în 2021 au coborât puternic la 18 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineniPortofoliul de credite brute a crescut anul trecut cu 18% la 33,8 miliarde de lei, în timp ce depozitele atrase au crescut cu 13% la 50,8 miliarde de lei. Banca a acordat împrumuturi de 2,5 miliarde de lei prin programul IMM Invest și a primit peste 6.500 de cereri pentru astfel de împrumuturi.
”Aceste evoluții favorabile, alături de reversarea unei proporții semnificative din costurile cu provizioanele de risc înregistrate în anul 2020, au determinat o performanță financiară foarte bună”, spune Mihaela Bîtu, directorul executiv al băncii.
Între cele mai mari credite acordate anul trecut se numără cele către RCS&RDS și Ameropa, cu o valoare totală de 500 de milioane de lei, respectiv 324 de milioane de euro, unde ING a fost aranjor principal.
Anul trecut, banca a acordat și primele credite ”verzi” pentru corporații, cu un volum total de peste 160 de milioane de euro, inclusiv prin conversia unui împrumut al dezvoltatorului imobiliar NEPI Rockcastle.
Unul din șase români are salariul la ING, iar una din cinci tranzacții efectuate cu un card bancar în România este realizată cu un card ING. Potrivit băncii, sistemul online a fost disponibil 99,93% din timp, un nivel record.