Deficitul de lichiditate din sistemul bancar s-a adâncit în octombrie, pentru prima oară după cinci luni de ameliorare continuă. Băncile au apelat mai ales la creditul Lombard de la banca centrală, în timp ce depunerile la facilitatea de depozit au ajuns la cel mai redus nivel din acest an.
Lichiditatea din sistemul bancar a fost puternic afectată de turbulențele cauzate de pandemie în primăvară și de la excedent s-a ajuns la un deficit aproape de recordul înregistrat în criza din 2008-2009. Situația s-a îmbunătățit treptat în mai-septembrie, dar în octombrie datele publicate de Banca Națională a României arată o nouă adâncire a deficitului, de la o medie zilnică de 668 de milioane de lei la 3,4 miliarde de lei.
Împrumuturile de la BNR prin operațiuni bilaterale repo la dobânda de 1,5% au crescut doar ușor, de la 839 de milioane de lei la o medie zilnică de 1,2 miliarde de lei. În schimb, băncile care nu au găsit bani în piața interbancară au fost forțate să apeleze la creditul Lombard de la BNR, care a crescut de la 217 milioane de lei la 2,3 miliarde de lei în medie zilnică, și pentru care dobânda este de 2%. Băncile cu exces de fonduri la dispoziție au plasat mai puțini bani la BNR, și sumele depuse la facilitatea de depozit au scăzut de la 388 la 106 milioane de lei.
Obligațiuni de peste 9,1 miliarde de lei au ajuns la scadență la finele lunii octombrie, astfel că situația lichidității ar trebui să se îmbunătățească în noiembrie din perspectiva mișcărilor de bani între bănci și împrumuturile statului. Necesarul de finanțare din împrumuturi al statului în acest an este de 138 de miliarde de lei, din care circa jumătate trebuie acoperit din surse interne.
Intervențiile BNR în cursul de schimb au, de asemenea, efect asupra lichidității bancare. Vânzarea valutei poate duce la o scădere a lichidității. Pentru septembrie ING estima că BNR a cheltuit 1,1 miliarde de euro pentru protejarea leului. În octombrie rezervele valutare au crescut, după ce guvernul a împrumutat 1,65 miliarde de euro de la bănci.
Situația mai proastă a lichidității din octombrie s-a reflectat și asupra dobânzilor, oprind o scăderile succesive ale ratelor din ultimele luni.
Dobânzile interbancare, pe baza cărora se calculează referința pentru creditele consumatorilor (IRCC), au crescut, pe medie, cu 0,2 puncte procentuale în octombrie, în timp ce cotația ROBOR la 3 luni a avansat cu 0,12 pp.
BNR n-a mai cumpărat titluri ale statului nici în octombrie, a doua lună de pauză după septembrie. În total, banca centrală a cumpărat titluri de 5,3 miliarde de lei începând cu aprilie.