Creditarea populației și firmelor dă semne de încetinire pe finalul anului. Împrumuturile pentru companii sunt la a doua lună de decelerare după maximul atins în septembrie. Soldul creditului de consum e chiar în scădere, în timp ce împrumuturile pentru locuințe au mers în continuare bine, cu cea mai bună lună din acest an în noiembrie.
Împrumuturile acordate populației au ajuns în noiembrie la 149,6 miliarde de lei, în creștere cu doar 515 milioane de lei față de octombrie, un avans la jumătate față de cel văzut în septembrie. Ritmul în scădere vine integral din partea de valută a creditului, care s-a redus în termeni lunari cu 1,2% sau 385 de milioane de lei, una dintre cele mai ample reduceri din ultimii doi ani. Împrumuturile în lei au accelerat față de octombrie (+900 de milioane față de 817 milioane de lei), dar sunt în continuare sub nivelurile de creștere din iunie-septembrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creditele pentru consum au scăzut pe sold pentru a doua lună consecutiv, cu un total de circa 200 de milioane de lei în octombrie și noiembrie, la 59,4 miliarde de lei. În ultimul an, soldul creditului de consum a scăzut cu aproape 1,1 miliarde de lei. Reducerea soldului vine din rambursarea creditelor în valută contractate în principal înainte de precedenta criză.
Dar și soldul în lei arată o încetinire de amploare, cu un avans de doar 16 milioane în noiembrie, astfel că ritmul anual a căzut la 0,5% (+228 milioane lei), mult sub rata inflației.
Finanțarea achizițiilor de locuințe a continuat să crească într-un ritm accelerat, în condițiile în care și programul cu garanții de stat Noua Casă a intrat în ofertele băncilor începând cu această toamnă. Soldul creditelor imobiliare a crescut cu 1% sau 852 de milioane de lei în noiembrie față de octombrie, la 88,2 miliarde de lei, aceasta fiind și cea mai amplă creștere din ultimul an. Față de noiembrie 2019 soldul a crescut cu 9,7% sau 7,8 miliarde de lei. Componenta în lei arată o dinamică lunară de 1,7% și una anuală de 16,6% la un sold total de 66,6 miliarde de lei, în timp ce stocul de împrumuturi ipotecare în valută a fost rambursat într-un ritm accelerat.
De la 1 ianuarie, piața imobiliară și, implicit, creditarea ipotecară ar putea primi un nou imbold ca urmare a extinderii cotei reduse de TVA de 5%. Pe de altă parte, apetitul băncilor pentru creditare ar putea fi subțiat de o creștere accelerată a neperformantelor, în condițiile în care ratele amânate în acest an vor fi reluate.
CITEȘTE ȘI FOTO Un thermopolium, "fast-food" antic - descoperit intact la PompeiFirmele nefinanciare și-au majorat soldul de împrumuturi de la bănci cu 1% în noiembrie sau 1,2 miliarde de lei la 123,4 miliarde de lei, în condițiile în care în bilanțurile băncilor apar noile finanțări garantate de stat prin IMM Invest. Dinamica lunară e în scădere față de precedentele două luni, dar ritmul anual se menține în creștere la 4,7%. Creditele în lei acordate firmelor au crescut în noiembrie cu 1,7% sau 1,2 miliarde de lei la 73 de miliarde de lei și cu 6,7% față de anul trecut. Împrumuturile în valută au scăzut marginal față de octombrie și sunt practic nemodificate față de noiembrie 2019 la circa 10,3 miliarde de euro echivalent.