Sistemul bancar a înregistrat un excedent de lichiditate în aprilie, după ce în februarie și martie a fost sub presiunea aversiunii la risc a investitorilor internaționali și a posibilelor vânzări de valută de către banca centrală pentru protejarea leului, în condițiile turbulențelor de pe piețele emergente.
Băncile au înregistrat o medie zilnică a excesului de lichiditate de 4,6 miliarde de lei în aprilie, față de un deficit mediu zilnic de aproape 2 miliarde de lei în martie. În februarie, excesul de lichiditate scăzuse deja la 2,4 miliarde de lei de la 8,4 miliarde de lei în ianuarie, relevă date analizate de Profit.ro.
Luna trecută, BNR a atras depozite de aproape 1,2 miliarde de lei de la bănci prin operațiuni de piață și a primit plasamente overnight de aproape 3,5 miliarde de lei, în timp ce operațiunile repo au fost sistate. Banca centrală furniza băncilor comerciale în martie 2,3 miliarde de lei prin operațiuni repo și încă circa 0,6 miliarde de lei prin facilitatea Lombard.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afaceriiÎn luna martie, leul a fost sub presiune de depreciere și a atins un nou minim istoric în raport cu euro. Ieșirile de capitaluri din piețele emergente au început, de fapt, de la jumătatea lunii februarie, când monedele din regiunea Europei Centrale și de Est s-au depreciat cu 2-3% față de euro, însă leul a rămas relativ stabil, conform cu politica BNR de a evita volatilitatea cursului. Vânzarea de valută pentru susținerea cursului duce la reducerea lichidității și la posibila creștere a dobânzilor în piață.
Între februarie și aprilie, rezerva valutară a crescut cu 850 de milioane de euro, dar acest lucru s-a întâmplat în condițiile unor împrumuturi de aproape 5 miliarde de euro, în timp ce datoriile ajunse la scadență au reprezentat circa 2,2 miliarde de euro, astfel că o sumă de circa 1,3 miliarde de euro nu poate fi explicată prin mișcările de datorie și cel puțin o parte ar putea fi reprezentată de intervenția pentru susținerea leului. Banca centrală nu face publice intervențiile în piața valutară.
Ministerul Finanțelor a emis pe piața internă obligațiuni de 4,6 miliarde de lei în aprilie și o sumă mult mai mare, de 3,5 miliarde de euro, în titluri pe piața internațională. Operațiunile Trezoreriei influențează evoluția lichidității – împrumuturile și încasarea taxelor reduc banii disponibili în bănci, în timp ce plata salariilor și facturilor și a datoriilor ajunse la scadență duc la creșterea lichidității sistemului bancar.
Media dobânzilor la plasamentele interbancare a crescut în februarie și martie cu aproape jumătate de punct procentual până la 1,53% și a revenit în aprilie la 1,17%, pe măsură ce condițiile de piață s-au îmbunătățit.
CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatuluiBNR a continuat achizițiile de titluri de stat pentru a doua lună consecutiv în aprilie. A cumpărat din piața secundară obligațiuni de aproape 135 de milioane de lei, față de 113 milioane de lei în martie. Intervenția de relaxare cantitativă a BNR rămâne însă redusă în comparație cu cea a marilor bănci centrale sau chiar a celor din regiune, în condițiile în care și inflația a depășit prognoza din toamna anului trecut, dar și recuperarea economiei este așteptată mai curând decât era anticipat anterior.