IMM Invest - 52.000 de cereri trimise la bănci, doar 49 de credite aprobate

IMM Invest - 52.000 de cereri trimise la bănci, doar 49 de credite aprobate
scris 19 mai 2020

Finanțările acordate prin IMM Invest încă nu au decolat. Băncile au primit puțin peste 52.000 de cereri de finanțare și au aprobat până acum doar 49 de credite, însă se așteaptă la creșterea numărului de dosare acceptate în perioada următoare.

Premierul Ludovic Orban declara luni că băncile au aprobat 5.000 de credite în programul cu garanții de stat IMM Invest. În realitate, majoritatea solicitărilor de credit sunt încă procesate de către bănci. Vineri erau 18 credite aprobate, luni numărul a ajuns la 27 și azi la prânz la 49, potrivit datelor extrase de pe site-ul imminvest.ro de către un robot realizat de către Agile Flex Agency (disponibil aici). Site-ul oficial nu permite nicio sortare a datelor, ci doar căutarea firmelor după codul unic de înregistrare.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul de Garantare a Creditului pentru IMM (FNGCIMM) a primit 57.912 cereri, din care a trimis către bănci 52.026. Numărul total de cereri este în creștere cu 579 față de luni și cel al solicitărilor trimise către bănci cu 633. Numărul de cereri respinse de către bănci a crescut de la 682 luni la 1.050 marți.

BRD aprobase 7 credite până vineri din 3.200 de solicitări primite. Reprezentanții BCR spun că se așteaptă ca datele să devină începând cu finele acestei săptămâni, pe măsură ce numărul de cereri procesate va crește, în condițiile în care solicitările IMM Invest au ajuns la bănci la începutul săptămânii trecute.

Lucian Isar trebuie să plătească 1,7 milioane de lei plus penalități către Banca Comercială Feroviară a lui Valer Blidar CITEȘTE ȘI Lucian Isar trebuie să plătească 1,7 milioane de lei plus penalități către Banca Comercială Feroviară a lui Valer Blidar

Dintre beneficiari, 46 sunt societăți cu răspundere limitată și 3 sunt întreprinderi individuale. Societățile sunt atât din comerț, cât și din producție, cu domenii variate de activitate – lista poate fi consultată aici.

Între firmele care au obținut credite până acum se numără și Roșiori Producție (cifră de afaceri de 15,8 milioane de lei anul trecut și 21 de angajați), care produce legume în Ialomița și este unul dintre furnizorii Lidl România.

Producătorul de mobilă Caroline Com Pitești este printre beneficiari, firma avea afaceri de 3,4 milioane de lei anul trecut și 29 de angajați.

Rexton Group din Ploiești a fost prima firmă beneficiară și va produce măști și combinezoane cu finanțarea primită.

Firma Promed System din Târgoviște, o clinică medicală cu 93 de angajați și afaceri de 23,4 milioane de lei în 2019 este, de asemenea, pe lista beneficiarilor.

În listă apar mai multe societăți din domeniul medical, precum clinici stomatologice, distribuitori farma și farmacii.

Și firme din domeniul distribuției auto se află printre beneficiari. Trei dealeri Skoda au primit finanțări: Auto Best din Dâmbovița, Eco-Car din Harghita și Delcar din Brașov.

Aplicațiile pentru creditele garantate de stat sunt urcate în platforma IMM Invest, unde sunt verificate în primă fază de Fondul Naționl de Garantare a Creditului pentru IMM, care mai apoi le transmite la bănci dacă sunt conforme. Băncile fac analiza de credit pe baza bilanțurilor și planurilor de afaceri și, în cazul în care decid să acorde creditul, trebuie să obțină aprobarea finală de la Fondul de Garantare – care verifică din nou criteriile de eligibilitate.

Pentru programul IMM Invest sunt eligibile firmele cu un număr mai mic de 250 de salariați și cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro/active totale care nu depășesc 43 milioane euro.

Creditele sunt garantate în proporție de 80-90% de către stat, în funcție de tipul creditului (capital de lucru sau de investiții) și de dimensiunea firmei (microîntreprindere sau întreprinderi mici și mijlocii).  Dobânda este subvenționată de stat cel puțin până la finele acestui an, cu posibilitatea prelungirii facilității și anul viitor, în cazul în care economia va fi în recesiune.

Finanțările ajung până la 10 milioane de lei pentru fiecare beneficiar și societățile au cerut, în general, suma maximă pentru care au putut aplica, astfel că cererea a depășit 65 de miliarde de lei când erau 46.000 de solicitări depuse în 7 mai. Plafonul total de garanții este de 15 miliarde de lei.

Programul a fost relansat în 28 aprilie după ce debutase cu stângul în 17 aprilie - platforma a picat la câteva minute după deschidere - și a atras un interes ridicat din partea societăților din cele mai diverse zone de activitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
credite aprobate