Ieșirea pe piețele externe: România a împrumutat 1,75 miliarde de euro, sub țintă

Ieșirea pe piețele externe: România a împrumutat 1,75 miliarde de euro, sub țintă
scris 5 oct 2018

România a împrumutat joi de pe piețele externe 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, mai puțin comparativ cu obiectivul de 2,5 miliarde de euro anunțat de Ministerul Finanțelor la declanșarea operațiunii. În acest an, statul a atras prin emisiuni pe piețele externe alte 2 miliarde de euro, în februarie, și încă 1,2 miliarde de dolari, în iunie. Ținta de împrumut de pe piețele externe a Ministerului Finanțelor pentru întreg anul 2018, țintă orientativă, este de circa 4,5 miliarde de euro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Planurile Finanțelor de a ieși pe piețele externe au fost anunțate de Profit.ro în urmă cu o săptămână.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Împrumuturile în monedă străină reprezintă o componentă importantă a strategiei de împrumut a Ministerului Finanțelor. Chiar dacă implică și un risc valutar pentru viitor, emisiunile de obligațiuni în valută permit statului să împrumute mai puțin de pe piața locală și aduc, pe termen scurt, intrări importante de valută în rezervele statului. România a mandatat ca aranjori grupuri financiare europene cu operațiuni în România.

Potrivit agenției Bloomberg, Ministerul Finanțelor a împrumutat 1,15 miliarde de euro prin eurobonduri cu scadență în 2029, la un randament de 195 puncte de bază peste midswap, și 600 de milioane de euro prin eurobonduri scadente în 2039, la un randament de 270 de puncte de bază peste midswap.

ULTIMA ORĂ România a ieșit să se împrumute de pe piețele externe. Vrea până la 2,5 miliarde de euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România a ieșit să se împrumute de pe piețele externe. Vrea până la 2,5 miliarde de euro

Per total, subscrierile s-au situat la 2,8 miliarde de euro, după ce la un anumit moment s-au situat la 3,2 miliarde de euro, însă ulterior mai mulți investitori au retras din ordine.

Aranjorii sunt BNP Paribas (Franța), Erste - grup austriac prezent pe piața locală prin BCR, ING Bank - grup olandez prezent în România, Societe Generale - grup francez prezent în România prin BRD, precum și UniCredit - grup italian, de asemenea prezent în România.

Ce a mai împrumutat România de pe piețele externe anul acesta

Cel mai recent, România a ieșit pe piețele externe în iunie, cu obligațiuni în dolari pe 30 de ani și a împrumutat 1,2 miliarde de dolari printr-o nouă emisiune de titluri, la un randament de 5,2%.

EXCLUSIV Probleme cu buffer-ul la Finanțe: Rezerva de valută a coborât cu aproape 2 miliarde de euro sub obiectiv și lasă statul mai vulnerabil în fața băncilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Probleme cu buffer-ul la Finanțe: Rezerva de valută a coborât cu aproape 2 miliarde de euro sub obiectiv și lasă statul mai vulnerabil în fața băncilor

Totodata, România a împrumutat la începutul lunii februarie 2 miliarde de euro de pe piețele internaționale prin intermediul a două noi emisiuni de obligațiuni, pe 12 și 20 de ani. Interesul investitorilor a fost semnificativ, cu subscrieri de 5,3 miliarde de euro.

Pe lângă aceste sume, Guvernul s-a mai împrumutat în valută și de pe piața internă, cu 250 de milioane de euro în februarie și 109 milioane euro în iulie.

În 2017, ministerul a împrumutat prin eurobonduri 2,75 miliarde de euro, față de valoarea programată de 3 miliarde de euro, iar în 2016 a atras 3,25 miliarde de euro prin eurobonduri.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurobonduri
ministerul finantelor
obligatiuni
imprumut
imprumut extern