Guvernul a ajuns la un acord cu Banca Mondială (BM) pentru un împrumut de 400 de milioane de euro care să fie la dispoziția statului român în termen de numai 24 de ore în caz de dezastru, cum ar fi cutremure, inundații sau epidemii, a declarat directorul de țară al Băncii Mondiale în România, Tatiana Proskuryakova.
Astfel, în situații de dezastru, Guvernul va putea trage imediat bani, având în vedere că, în astfel de cazuri, reacția rapidă a autorităților este esențială pentru a limita efectele, a spus rprezentantul BM.
“Un acord Cat DDO (Catastrophe Deferred Drawdown Option) este un împrumut condiționat. O sumă mare de bani este disponibilă la Banca Mondială pentru România, care poate fi accesată în cazul unui dezastru natural. De ce? România are acces la fonduri de solidaritate de la UE, dar durează aproximativ 7 luni, în medie, să obții acces la acestea. Suma pentru România este de 400 de milioane de euro”, a spus Proskuryakova, într-o întâlnire cu presa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Primele 48 de ore sunt critice în ceea ce privește răspunsul la un dezastru, astfel că suma va fi accesibilă imediat, în 24 de ore, de la producerea unui dezastru, a afirmat directorul BM.
“Am lucrat cu Guvernul și s-a creat sistemul pentru a stabili când sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea acestui împrumut. Astfel, această sumă este blocată pentru România. Un dezastru poate fi, de exemplu, și o epidemie, Doamne ferește. Este bine să existe resurse disponibile. Iar Guvernul nu trebuie să tragă toată suma. Poate accesa doar o parte. Cred că este foarte important și suntem bucuroși că s-a ajuns la un acord”, a adăugat aceasta.
Potrivit oficialului, împrumutul ar urma să fie aprobat de board-ul BM la sfârșitul lunii iunie.
CITEȘTE ȘI Banca Mondială a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei României din acest an cu 0,6 puncte, la 5,1%Împrumutul de tip Cat DDO a fost introdus de Banca Mondială în 2008, pentru a asigura țărilor lichidități financiare extrem de rapid în caz de dezastre. Accesul la bani este preaprobat și are loc doar după producerea dezastrului.
De asemenea, biroul din România al Băncii Mondiale a negociat cu Guvernul și un al doilea program care ar trebui să îmbunătățească capacitatea României de a face față dezastrelor. Acest al doilea program ar trebui să crească rezistența la dezastre a sistemului de răspuns rapid în astfel de situații.