Guvernul trimite în Parlament un proiect de lege care dă puteri mai mari BNR

Guvernul trimite în Parlament un proiect de lege care dă puteri mai mari BNR
scris 16 sep 2021

Proiectul transpune cu întârziere o directivă europeană ce extinde reglementarea asupra băncilor și a altor societăți financiare. Banca centrală va supraveghea holdingurile financiare la nivel consolidat, dar sunt introduse și alte competențe pentru BNR în ceea ce privește cerințele de capital printre altele.  Băncile vor raporta către BNR și felul în care plătesc personalul după gen, intenția reglementatorului fiind aceia de a nu exista diferențe de remunerație între femei și bărbați.

Executivul vrea să transpună Directiva 878/2019 care trebuia transpusă în legislația națională până la finele anului 2020. Noua lege ar urma să modifice OUG 99/2006, principala lege a sectorului bancar.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul vizează reglementarea activității băncilor, a regimului societăților financiare holding și oferă competențe sporite de supraveghere Băncii Naționale a României.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul revine, în perspectiva unui posibil faliment al City Insurance, cu propuneri de modificări privind Fondul de Garantare a Asiguraților. Crește plafonul de garantare la 500.000 lei CITEȘTE ȘI Guvernul revine, în perspectiva unui posibil faliment al City Insurance, cu propuneri de modificări privind Fondul de Garantare a Asiguraților. Crește plafonul de garantare la 500.000 lei

Sunt introduse prevederi privind condițiile în care Banca Națională a României, în calitate de autoritate competentă, poate impune instituțiilor de credit cerințe de a dispune de fonduri proprii suplimentare.

BNR poate dispune oprirea plăților de dividende (sau a altor distribuiri, cum sunt cele de acțiuni) pentru a completa capitalul.

Sunt majorate termenele de prescripție pentru sancțiuni la nivelul celor aplicabile din legislația prevenirii spălării banilor la 5 ani de la data săvârșirii faptei, față de 3 ani în prezent.

Este introdusă și o procedură de aprobare și competențe directe de supraveghere pentru BNR a societăților financiare de tip holding la nivel consolidat. Cerințele de adecvare a conducerii acestor societăți vor fi aceleași cu cele impuse în cazul băncilor.

Tot la nivelul conducerii băncilor, este introdusă o prevedere prin care este interzis explicit ca președintele consiliului de administrație să ocupe o funcție executivă. Acesta poate obține aprobarea BNR pentru a ocupa funcția de director general, dar nu o alta de rang mai mic, precum director general adjunct sau director.

Este introdusă și obligația ca în conducerea administrativă să fie numite persoane independente, așa cum au recomandat Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Băncile vor raporta către BNR și cum plătesc angajații și dacă există diferențe de remunerație între femei și bărbați. Proiectul prevede că politica de remunerare trebuie să fie neutră din punct de vedere al genului.

Proiectul a fost discutat de Ministerul Finanțelor cu băncile și este contrasemnat de guvernatorul Mugur Isărescu. Trebuie să fie dezbătut și aprobat de Parlament înainte să intre în vigoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
fonduri proprii
holding
supraveghere