Guvernul apasă pedala la împrumuturi – iese în octombrie cu cel mai mare plan de împrumuturi începând din luna ianuarie

Guvernul apasă pedala la împrumuturi – iese în octombrie cu cel mai mare plan de împrumuturi începând din luna ianuarie
scris 1 oct 2018

Ministerul Finanțelor vrea să împrumute în octombrie 4,7 miliarde de lei de pe piața internă, ceea ce face din octombrie cea mai încărcată lună din acest an, după ianuarie. În acea lună, însă, conform datelor analizate de Profit.ro, deși statul a anunțat o sumă mai mare, a atras doar o parte din bani. Acum, Guvernul este rămas în urmă cu împrumuturile, astfel că trebuie să înghesuie pe final de an emisiuni de obligațiuni în lei și euro pentru a asigura fondurile necesare rostogolirii datoriei și finanțării deficitului bugetar.

De ce este important: De principiu, Finanțele încearcă să-și distribuie cât mai uniform împrumuturile în cursul anului, pentru a evita situațiile în care înghesuirea unor sume mari într-o perioadă scurtă poate pune presiune pe dobânzile la care statul ia bani din piață. Pe de altă parte, dobânzile la care statul ia bani depind foarte mult de contextul în care iese pe piață, printre factorii importanți fiind lichiditatea din piața monetară, așteptările privind inflația, evenimentele politice, atitudinea marilor investitori față de piețele emergente etc. Într-un context favorabil, Ministerul Finanțelor nu ar trebui să aibă dificultăți semnificative în ce privește împrumuturile din ultimele luni ale anului.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFICE Guvernul a rămas mult în urmă cu împrumuturile și va trebui să atragă în ultimele 3 luni sume mari de la bănci și de pe piețele externe CITEȘTE ȘI GRAFICE Guvernul a rămas mult în urmă cu împrumuturile și va trebui să atragă în ultimele 3 luni sume mari de la bănci și de pe piețele externe
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Luna octombrie, pentru care Ministerul Finanțelor vrea să împrumute 4,7 miliarde de lei (4,2 miliarde de lei la licitațiile principale și alte 495 milioane lei prin sesiunile suplimentare) ar fi cea mai încărcată lună după ianuarie, când statul a anunțat că vrea să atragă aproape 5 miliarde lei, dar a contractat doar 3,4 miliarde lei.

De altfel, până în vara acestui an, Finanțele au împrumutat sub ceea ce au anunțat în fiecare lună, excepție făcând februarie, când emisiunile în lei și euro cumulate s-au situat la nivelul anunțat anterior.

EXCLUSIV Probleme cu buffer-ul la Finanțe: Rezerva de valută a coborât cu aproape 2 miliarde de euro sub obiectiv și lasă statul mai vulnerabil în fața băncilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Probleme cu buffer-ul la Finanțe: Rezerva de valută a coborât cu aproape 2 miliarde de euro sub obiectiv și lasă statul mai vulnerabil în fața băncilor

"Având în vedere că în ultimele trei luni,  atunci când au avut cerere la licitații, au mărit suma împrumutată, nu ar fi surprinzător să păstreze același comportament", spune economistul șef al ING Bank România, Ciprian Dascălu.

Un aspect important este că, în prima jumătate a anului, Ministerul Finanțelor a anulat, nemulțumit de ce propuneau investitorii, 10 licitații pentru vânzarea de titluri de stat, totalizând (cu tot cu sesiunile suplimentare) 4,85 miliarde de lei.

"Suma (din octombrie, n.r.) este în linie cu așteptările pieței, având în vedere necesarul mare de finanțare al Guvernului pe final de an, dar concentrarea emisiunilor pe maturități mai mari ar pune dificultăți și depinde de sentimentul la nivel global, întrucât cererea pentru maturități mari este susținută, în mod obișnuit, de investitorii străini. Desfășurarea cu regularitate de operațiuni repo de către Banca Națională a României pare esențială pentru succesul planului de emisiune de titluri al Ministerului Finanțelor", afirmă, într-o notă către investitori și analiști, economistul șef al ING Bank România.

Despre operațiunile repo ale BNR puteți citi aici

Pe lângă împrumuturile de pe piața internă, covârșitor în lei, Ministerul Finanțelor urmează să iasă și pe piețele externe cu eurobonduri, cel mai probabil în luna octombrie.

Situația lunară a licitațiilor de titluri de stat organizate pe piața internă de Ministerul Finanțelor. Sumele includ și rezultatele licitațiilor secundare

Lună Cât a anunțat Cât a împrumutat
octombrie 4,7 miliarde lei -
septembrie 3,94 miliarde lei 4,17 miliarde lei
august 2,83 miliarde lei 3,2 miliarde lei
iulie 3,1 miliarde lei+
100 milioane euro
3,03 miliarde lei+
109 milioane euro
iunie 3,64 miliarde lei 3,1 miliarde lei
mai 3,84 miliarde lei 1,9 miliarde lei
aprilie 3,82 miliarde lei 2,67 miliarde lei
martie 3,95 miliarde lei 3,75 miliarde lei
februarie 3,5 miliarde lei+
200 milioane euro
3,28 miliarde lei+
251,6 milioane euro
ianuarie 4,94 miliarde lei 3,42 miliarde lei

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
obligatiuni
titluri de stat
imprumuturi