Guvernul a împrumutat în primele 4 luni aproape 39 miliarde lei, dar suma este prea mică pentru a acoperi deficitul bugetar și împrumuturile vechi ajunse la plată

Guvernul a împrumutat în primele 4 luni aproape 39 miliarde lei, dar suma este prea mică pentru a acoperi deficitul bugetar și împrumuturile vechi ajunse la plată
scris 4 mai 2020

Împrumuturile Guvernului prin emisiuni de obligațiuni au totalizat pentru primele patru luni ale anului, ianuarie-aprilie, circa 39 miliarde de lei, din care 5,67 miliarde de lei sunt sume luate de la bănci și investitori pe piața locală în luna aprilie. Statul împrumută bani pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a achita datoriile mai vechi care ajung la plată, proces numit rostogolire a datoriei. Suma pentru cele patru luni este, însă, semnificativ mai mică comparativ cu necesarul statului de finanțare pentru această perioadă. Astfel, pentru obligațiunile ajunse la plată, Guvernul a alocat în primele patru luni, din ce a împrumutat, suma de 19,2 miliarde de lei. Deficitul bugetar la patru luni nu este cunoscut, dar la trei luni era deja de 18 miliarde de lei, din care circa 10 miliarde numai în martie. Iar economiștii estimează că, în aprilie, situația bugetului este dificilă, în contextul în care veniturile statului sunt afectate de oprirea multor sectoare ale economiei, iar cheltuielile din aprilie au fost majorate pentru măsuri de susținere a economiei și combatere a epidemiei de coronavirus, inclusiv plata șomajului tehnic de stat aferent lunii martie.

În acest context, necesarul de finanțare la patru luni a depășit, cel mai probabil, suma împrumutată în aceeași perioadă, de numai 38,6 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

În aprilie, împrumuturile au totalizat 5,67 miliarde de lei, ușor peste suma de 3,95 miliarde de anunțată orientativ în calendarul de împrumut pentru aprilie.

Cea mai recentă plată în contul datoriei care ajunge la scadență a fost pe 29 aprilie, pentru 9,22 miliarde de lei. La aceasta se adaugă, în primele patru luni, 27 ianuarie - 417,2 milioane lei, 26 februarie - 9,11 miliarde lei, 23 martie - 412,2 milioane lei și 18 aprilie - 50 milioane lei.

Statul se bazează pe piața internă pentru a acoperi mare parte din necesarul de finanțare, mai ales în condițiile actuale în care o ieșire pe piețele externe nu pare posibilă în condiții acceptabile.

Avertisment SRI: Un troian bancar infectează soluțiile de Internet Banking prin browser CITEȘTE ȘI Avertisment SRI: Un troian bancar infectează soluțiile de Internet Banking prin browser

În luna martie, Guvernul a împrumutat 4,84 miliarde de lei de pe piața internă, sub ținta de 5,92 miliarde de lei prevăzută în programul de împrumuturi pentru luna martie. Statul a întâmpinat unele dificultăți la mijlocul lunii, când patru licitații pentru vânzarea de obligațiuni au eșuat în zilele care au urmat declarării stării de urgență. Piața internă, pe care statul se bazează în fiecare an pentru a împrumuta de la bănci și investitori cea mai mare parte a necesarului de finanțare, a revenit la normal în a doua jumătate a lunii martie, după ce BNR a anunțat mai multe măsuri av\nd ca scop furnizarea de lichiditate sectorului bancar, inclusiv achiziția de titluri de stat de pe piața secundară.

Situația în prezent a fost salvată parțial de ieșirea Guvernului pe piețele externe în ianaurie, când a împrumutat 3 miliarde de euro. De altfel, în ianuarie, Finanțele au stabilit un nou record pentru cât a împrumutat statul într-o singură lună. De asemenea, Guvernul dispiune de un buffer, rezerva de valută, la care poate apela pentru a acoperi pe termen scurt necesarul de finanțare.

GRAFICE Prima lună de la declararea stării de urgență cu date de la BNR. Împrumuturile pentru locuințe au susținut creditarea CITEȘTE ȘI GRAFICE Prima lună de la declararea stării de urgență cu date de la BNR. Împrumuturile pentru locuințe au susținut creditarea

Recorduri

Guvernul a stabilit un record la împrumuturi în valută în martie anul trecut, când a atras 3 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 7, 15 și 30 de ani, aceasta fiind cea mai mare sumă împrumutată la o singură ieșire pe piețele externe.

Recordul respectiv a fost egalat în ianuarie anul acesta, când Ministerul Finanțelor a ieșit pe piețele externe și a luat tot 3 miliarde de euro.

În iunie anul trecut, Finanțele au împrumutat prin vânzarea de titluri de stat în lei 7,073 miliarde de lei, o sumă lunară record pentru piața internă de lei, conform datelor analizate de Profit.ro. Împrumuturile foarte mari ale statului au avut loc și atunci într-un context favorabil, în care investitorii străini au revenit puternic pe piețele din regiune, inclusiv România, ca urmare a evoluțiilor și așteptărilor pentru dobânzi reduse în SUA și zona euro.

Suma luată de pe piața internă a titlurilor de stat în lei în februarie anul acesta este, la 7,06 miliarde de lei, foarte aproape de acest record.

De asemenea, în ianuarie anul acesta Guvernul a stabilit recordul pentru suma totală împrumutată într-o singură lună. Astfel, Guvernul a împrumutat în ianuarie suma record de 20,3 miliarde de lei, reprezentând aproape un sfert din finanțarea pe care a anunțat că vrea să o contracteze de la bănci și investitori pentru întreg anul 2020, potrivit calculelor Profit.ro. Din cele peste 20 de miliarde de lei, 6 miliarde lei au fost împrumutate prin emisiuni de obligațiuni în lei pe piața internă, iar cea mai mare parte, 3 miliarde de euro (14,34 miliarde lei), de pe piața externă.

Luna Total Piața internă Piața
externă
lei euro populație
aprilie 5,67
miliarde lei
5,67
miliarde lei
- - -
martie 4,84
miliarde lei
4,84
miliarde lei
- - -
februarie 7,78
miliarde lei
7,06
miliarde lei
150
milioane euro
(720 milioane
lei)
- -
ianuarie 20,34
miliarde lei
6
miliarde lei
- - 14,34 miliarde lei
(3 miliarde euro)
Total 38,63
miliarde lei
23,57
miliarde lei
150
​milioane euro
- 14,34 miliarde lei
(3 miliarde euro)

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor