Guvernele din zona euro au recuperat mai puțin de jumătate din ajutoarele acordate sistemului bancar

Guvernele din zona euro au recuperat mai puțin de jumătate din ajutoarele acordate sistemului bancar
scris 16 sep 2015
 
 Guvernele din zona euro au recuperat mai puțin de jumătate din ajutoarele acordate sistemului bancar de la debutul crizei financiare din 2008, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters.
Urmărește-ne și pe Google News
 
Băncile au primit ajutor guvernamental sub diferite forme, inclusiv garanții, cumpărări de active și majorări de capital. Rata de recuperare a sprijinului acordat, de 40%, este mică comparativ cu alte state, iar garanțiile sunt foarte mari, reprezentând  2,7% din PIB-ul zonei euro, potrivit analiștilor BCE.
 
Procentele recuperate  până acum sunt foarte mici mai ales în Irlanda, Cipru și Portugalia, dar siuația este mai bună în Olanda,  se arată în raportul BCE.
 
Totodată, în raport se menționează faptul că aproape o cincime din creșterea datoriilor publice în zona euro, de la 65% din PIB în 2008 la 92% la finalul lui 2014, a avut la bază ajutoarele acordate băncilor.
 
Cel mai puternic impact negativ al măsurilor asupra îndatorării, de peste 22% din PIB, a fost înregistrat în Irlanda și Grecia, în timp ce în Franța, Italia și Lituania impactul a fost mai mic de 1%.
 
 "O modalitate importantă de a reduce potențialele costuri suportate de guverne ale măsurilor de asistență financiară este asigurarea unei contribuții adecvate a acționarilor și deținătorii de obligațiuni ", se mai arată în raport.
 
viewscnt
Afla mai multe despre
banci
guverne
ajutor
bce