Ministerul Finanțelor trebuie să împrumute în ultimele trei luni ale anului sume foarte mari de bani de la bănci și investitori, pentru a acoperi pentru anul în curs refinanțarea datoriilor care ajung la plată și sumele necesare pentru deficitul bugetar. La primele 9 luni, Finanțele sunt cu peste 10-15 miliarde de lei sub ceea ce ar fi avut nevoie pentru rostogolirea datoriei și deficit, după ce în anii trecuți statul atrăgea bani foarte ușor și își asigura fondurile chiar și cu mai multe luni înainte.
Guvernul trebuie să împrumute bani pentru a acoperi în cursul anului plata datoriei care ajunge la scadență, proces numit rostogolire, și deficitul bugetar.
De ce este important: Dacă statul a lăsat pentru ultimele 3 luni o parte însemnată din împrumuturile pe care ar fi trebuit să le facă până la momentul respectiv, “înghesuirea” pe final de an a unui necesar mai mare de finanțare reprezintă un dezavantaj pentru Ministerul Finanțelor, care trebuie să iasă în piață și să împrumute mult în termen scurt. Statul ar putea fi nevoit să accepte și dobânzi mai puțin favorabile.
Trebuie să ținem cont și de: Necesarul statului de împrumuturi nu este singurul element care influențează dobânzile la care Guvernul se finanțează. Alți factori sunt lichiditatea din piața monetară, așteptările privind inflația, evenimentele politice, atitudinea marilor investitori față de piețele emergente, etc. Într-un context favorabil, Ministerul Finanțelor nu ar trebui să aibă dificultăți semnificative în ce privește împrumuturile din ultimele 3 luni ale anului.
Potrivit calculelor Profit.ro, Finanțele au împrumutat până la finele lunii septembrie circa 28 de miliarde de lei de pe piața internă, la care se adaugă 2 miliarde de euro (9,3 miliarde de lei) și 1,2 miliarde de dolari (4,74 miliarde de lei) prin emisiuni de obligațiuni pe piețele externe, precum și 360 de milioane de euro (1,67 miliarde de lei) prin două emisiuni, în februarie și iulie, pe piața internă.
De asemenea, statul a luat până acum și circa 1,1-1,2 miliarde de lei de la populație prin vânzarea directă de titluri de stat.
În total, statul s-a împrumutat mai puțin de 45 de miliarde de lei în primele nouă luni ale anului.
CITEȘTE ȘI Lipsa de disciplină a statului bate buffer-ul. Finanțele reușesc să împrumute tot mai puțin din ce și-au propus. 10 licitații, anulate din cauza dobânzilor mari cerute de bănciRostogolirea datoriei și deficitul – mult în urmă
Pentru întreg anul, Guvernul trebuie să achite datorie publică totalizând 55,3 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date disponibile de la Ministerul Finanțelor. Pentru primele nouă luni, acest total se ridică la 42,6 miliarde de lei, sumă apropiată de cea împrumutată, de circa 45 de miliarde de lei.
Pe lângă rostogolirea datoriei vechi ajunse la plată, Guvernul trebuie, însă, să împrumute bani și pentru acoperirea deficitului bugetar, planificat pentru 2018 la 28 de miliarde de lei.
Cele mai recente date referitoare la deficitul bugetar sunt cele pentru primele 7 luni, când Guvernul a avut un minus de 12 miliarde de lei, după încasări mari în iulie. Luna iulie este o luna cu încasări, în general, peste media anuală, în contextul în care în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie se înregistrează cele mai mari încasări datorită termenelor legale de declarare și plată a impozitului pe profit, TVA datorat trimestrial, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, etc.
CITEȘTE ȘI Execuția bugetară la 7 luni: Deficitul a coborât la 1,26%, ca urmare a veniturilor mai mari din luna iulie, dar este dublu comparativ cu anul trecut. Cheltuielile au urcat cu 18%, iar veniturile - cu 14%Guvernul a programat ca în ultimele 5 luni deficitul să crească cu 16 miliarde de lei, de la 12 miliarde în iulie, astfel că în perioada august-decembrie, media lunară ar trebui să se situeze la 3,2 miliarde de lei. Pentru primele nouă luni, deficitul bugetar ar urma să crească, mai ales că lunile august și septembrie sunt istoric luni de majorare a deficitului.