GRAFICE Creditarea populației a răcit. Firmele scapă de împrumuturile în lei și fug către valută

GRAFICE Creditarea populației a răcit. Firmele scapă de împrumuturile în lei și fug către valută
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 29 dec 2022

Creditul acordat populației a avut o nouă lună slabă în noiembrie și dinamica anuală a scăzut la sub 5%, mai puțin de o treime din rata inflației. Și împrumuturile pentru locuințe încep să piardă accelerat din viteză, lucru care se întâmplă deja de mai multe luni cu cele creditele de consum. Finanțarea firmelor a revenit ușor după o lună octombrie foarte proastă, însă exclusiv pe componenta în valută, în condițiile în care companiile sunt din ce în ce mai puțin interesate de finanțarea în monedă națională din cauza dobânzilor ridicate.

Creșterea dobânzilor, în contextul inflației de aproape 17%, începe să afecteze apetitul populației și firmelor pentru credite. Prima jumătate a lui 2022 a fost foarte bună pentru bănci în ceea ce privește creșterea bilanțurilor. Însă majorarea dobânzii cheie de la 1,25% la 6,75% în ultimul an, creșterea referințelor interbancare și apoi a dobânzilor la împrumuturile în lei au adus o răcire a dinamicii în toamnă.

Urmărește-ne și pe Google News
Toate firmele, cu instrument de plată fără numerar. Salariile, plătite doar în cont. Instituțiile publice vor primi numerar doar în anumite condiții CITEȘTE ȘI Toate firmele, cu instrument de plată fără numerar. Salariile, plătite doar în cont. Instituțiile publice vor primi numerar doar în anumite condiții

Creditul acordat populației a scăzut foarte ușor în noiembrie, până la 172 de miliarde de lei, însă este a doua lună consecutivă de contracție. Rata anuală a coborât de la 7-8% în vară și circa 10% la începutul anului la 4,9%, cel mai slab ritm din ultimul an și jumătate.

GRAFICE Creditarea populației a răcit. Firmele scapă de împrumuturile în lei și fug către valută

Creditul în lei acordat populației, care, după interzicerea de facto a creditării în valută pe acest segment de clienți, a generat aproape tot soldul de noi împrumuturi în ultimii (mai ales) patru ani, a avut o toamnă foarte slabă, cu un sold care a rămas înțepenit la 147 de miliarde de lei - în februarie-august soldul creștea cu 1-2 miliarde de lei pe lună.

FOTO Cum arată noile bancnote britanice cu regele Charles al III-lea. Când vor intra în circulație CITEȘTE ȘI FOTO Cum arată noile bancnote britanice cu regele Charles al III-lea. Când vor intra în circulație

Rata anuală a scăzut de la 14-15% în prima jumătatea a anului la 8,4% în noiembrie.

GRAFICE Creditarea populației a răcit. Firmele scapă de împrumuturile în lei și fug către valută

După o contracție în octombrie, creditul de consum a stagnat în noiembrie la 63,3 miliarde de lei și rata anuală s-a menținut la 2%. Componenta în lei a crescut cu aproape 5% în acest an la 56,2 miliarde de lei, față de o dinamică de 11-16% în 2016-2019.

Și împrumuturile pentru locuințe par să meargă după cele de consum. Soldul abia s-a mișcat cu 0,1% în noiembrie la 106 miliarde de lei, după o scădere în octombrie și dinamica anuală s-a redus la puțin peste 6%, la jumătate față de cea din urmă cu 6 luni.

Sergiu Manea, CEO BCR, mesaj către clienți în aplicația băncii: Colegii din BCR si Erste, la cel mai înalt nivel, au inițiat întâlniri cu decidenții relevanți în susținerea cauzei României CITEȘTE ȘI Sergiu Manea, CEO BCR, mesaj către clienți în aplicația băncii: Colegii din BCR si Erste, la cel mai înalt nivel, au inițiat întâlniri cu decidenții relevanți în susținerea cauzei României

Similar, componenta în lei și-a redus creșterea anuală la 10%, față de 19-20% în prima jumătate a anului – noiembrie a fost a doua cea mai proastă lună din acest an de creștere a soldului, cu 0,2% până la 88,8 miliarde de lei.

Componenta în valută a scăzut în continuare cu un ritm anual de peste 10%, la un sold echivalent cu circa 3,5 miliarde de euro, față de un vârf de 8,3 miliarde de euro în 2013.

GRAFICE Creditarea populației a răcit. Firmele scapă de împrumuturile în lei și fug către valută

Un semnal poate și mai rău pentru economie este faptul că și împrumuturile pentru firme au început să meargă cu frâna trasă, deși în noiembrie și-au revenit ușor comparativ cu octombrie. Creditele pentru firme au crescut cu 0,5% la 177,2 miliarde de lei, după o scădere de 0,5% în luna precedentă.

În lunile de dinainte de toamnă, dinamica lunară era de 2-3%. Din cauza ultimelor două luni mai slabe, dinamica anuală s-a dus în jos, de la 25-26% la 20%.

Firmele se uită tot mai puțin la creditele în lei, unde dobânzile au sărit de 10% pe an. Soldul în monedă națională a scăzut a patra lună la rând, cu o dinamică din ce în ce mai rapidă, de -2,4% la 99,6 miliarde de lei față de octombrie. În ultimele patru luni, soldul de împrumuturi în lei s-a redus cu peste 5 miliarde, astfel că dinamica anuală s-a redus de la peste 26% la 9%.

ULTIMA ORĂ PREMIERĂ Guvernul vrea să lanseze obligațiuni Panda și Samurai, pentru prima dată pe piața internă din China (Panda). De pe piața internă din Japonia, statul s-a mai împrumutat cu obligațiuni Samurai în anii \'90 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ PREMIERĂ Guvernul vrea să lanseze obligațiuni Panda și Samurai, pentru prima dată pe piața internă din China (Panda). De pe piața internă din Japonia, statul s-a mai împrumutat cu obligațiuni Samurai în anii '90

Creditele în valută, încă ieftine comparativ cu cele în lei, au crescut accelerat în acest an, mai cu seamă în această toamnă. În noiembrie soldul a avansat cu 660 de milioane de euro sau 4,4% la 15,8 miliarde de euro. Totodată, dinamica anuală a ajuns la aproape 40%, cea mai ridicată de după 2008.

GRAFICE Creditarea populației a răcit. Firmele scapă de împrumuturile în lei și fug către valută

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
credit consum
credit locuinte
credit firme
depozite