Creditarea arăta semne bune pentru bănci în februarie, lună care a marcat însă începutul războiului din Ucraina. Împrumuturile noi pentru consum și locuințe și-au continuat creșterea începută anul trecut după criza COVID-19, în timp ce suma împrumuturilor noi pentru firme se menține aproape de maximele istorice.
Băncile erau pe drumul unui nou an bun, al doilea consecutiv, în ceea ce privește creditarea, însă războiul din Ucraina ar putea să schimbe socotelile pentru restul anului, în condițiile deteriorării încrederii în economie și a creșterii accelerate a inflației. În 2021, băncile au obținut un profit record cu afaceri în creștere și ar fi putut beneficia de majorarea dobânzilor în acest an care să le aducă venituri suplimentare fără dezavantajul unei creșteri a riscului.
Creditele noi în lei au crescut în februarie față de ianuarie cu 6%, la circa 6,4 miliarde de lei. Segmentul împrumuturilor pentru populație a avansat cu un sfert la 4 miliarde de lei, la maximul ultimelor trei luni. Împrumuturile noi în monedă națională pentru firme au scăzut cu 16% la 2,4 miliarde de lei și se află la cel mai scăzut nivel din ultimele 13 luni, însă creditele noi în euro au crescut cu 18% la 264 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare buneÎn februarie au crescut tensiunile din piețele financiare pe fondul informațiilor persistente că Rusia urma să atace Ucraina, ceea ce s-a și întâmplat spre finele lunii.
Ce s-a întâmplat cu împrumuturile noi în ultimul an
În ultimele 12 băncile au acordat credite noi în lei de 92,5 miliarde de lei, cu un sfert sau 23,8 miliarde de lei mai mult decât în precedentele 12 luni. Împrumuturi de 50,9 miliarde de lei au fost acordate populației (+16 miliarde de lei vs 12 luni precedente), respectiv de 41,6 miliarde de lei firmelor nefinanciare (+7,8 miliarde de lei).
În cazul împrumuturilor noi în lei pentru populație, cea mai importantă creștere a fost pe segmentul de consum, unde avansul a fost de o treime la 27,9 miliarde de lei, în timp ce volumul de împrumuturi noi pentru locuințe a crescut cu 30%, la 21,7 miliarde de lei.
Băncile au fost stimulate să dea firmelor împrumuturi în lei în ultimii doi ani prin programul cu garanții de stat IMM Invest. În ultimul an am văzut însă o creștere remarcabilă a creditului nou în euro, care a avut un avans de aproape 40% la 3,6 miliarde de euro, volum nemaivăzut din 2012, când creditul în lei era încă foarte scump în comparație cu cel în lei.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânziCostul mai redus rămâne un avantaj al împrumuturilor în euro, în condițiile în care dobânzile de referință sunt cu mult sub inflația ridicată și o înăsprire drastică a condițiilor nu este așteptată. Totodată, stabilitatea cursului de schimb, chiar și în condițiile unei volatilități mari în restul regiunii Europei Centrale și de Est, face și mai atractive împrumuturile în valută.
Creditul în sold, în creștere substanțială
Împrumuturile pentru populație au crescut în februarie cu 0,6% față de ianuarie, la 165,5 miliarde de lei. Avansul anual e de 9,9%, cel mai ridicat din ultimii patru ani. Creditul în lei a crescut cu 1% față de ianuarie și cu 15,4% față de februarie 2021 la 138,5 miliarde de lei. Băncile acordă populației aproape exclusiv credite în moneda națională, urmare a reglementărilor introduse după criza financiară.
Împrumuturile pentru consum au revenit pe o creștere ușoară după patru luni consecutive de scădere a soldului și înregistrează un avans anual de 5,2% la 61,4 miliarde de lei. Creșterea segmentului în lei, la 9% pe an, se menține aproape de rata inflației de 8,5% în februarie.
Creditul ipotecar a accelerat în ritm lunar față de ianuarie la circa 0,8%, respectiv la 12,8% în termeni anuali la un sold total de 101,9 miliarde de lei. Dinamica anuală a componentei în lei se apropie din nou de 20%, cu un volum care a ajuns deja la 83,3 miliarde de lei. În urmă cu cinci ani împrumuturile în lei erau circa jumătate din stocul de ipotecare și în urmă cu zece ani erau nesemnificative, iar acum au ajuns deja la circa 82%.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilorStocul de credite pentru locuințe în valută a continuat să scadă cu un ritm lunar de circa 1%. Contracția este una naturală, venită din rambursările de principal pentru împrumuturile acordate înainte de tranziția accelerată către finanțările în lei. Scăderea soldului a depășit jumătate de miliard de euro pe an și este de așteptat să accelereze, pe măsură ce împrumuturile ajung spre scadență și plățile din principal sunt mai ridicate în rată decât cele din dobândă.
Soldul creditului către firme a accelerat puternic în februarie – un ritm de 2,2% - la 152,8 miliarde de lei. dinamica din februarie este una dintre cele mia ridicate din ultimii ani, în timp ce ritmul anual a ajuns la peste 21%, cel mai ridicat ritm de după începutul lui 2009. În pofida unui volum mai mic de credite noi în lei în februarie, soldul de împrumuturi în moneda națională a crescut cu 2,8% (aproape 27% anual) la un sold de 95,8 miliarde de lei.
Soldul în valută a crescut cu 1,2% față de ianuarie și cu 11,4% în termeni anuali, la echivalentul a circa 11,5 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel de după decembrie 2010.