Goldman Sachs vede euro peste 5 lei în 12 luni. Motivele sunt deteriorarea fundamentelor economice și creșterile de salarii

Goldman Sachs vede euro peste 5 lei în 12 luni. Motivele sunt deteriorarea fundamentelor economice și creșterile de salarii
scris 4 sep 2019

Euro va urca spre finalul acestui an la un curs de 4,8 lei/euro, iar în termen de 12 luni, în august anul următor va trece de 5 lei, estimează analiștii băncii americane Goldman Sachs, una dintre cele mai mari instituții financiare din lume. Deteriorarea fundamentelor economice, precum agravarea deficitului de cont curent, riscurile fiscale și politice, dar și creșterea accelerată a salariilor, care a făcut economia României mai puțin competitivă, ar determina, în opinia analiștilor Goldman Sachs, BNR să permită o depreciere mai accentuată a leului.

"Dezechilibrele interne și externe ale României s-au amplificat semnificativ în ultimii ani și expun economia riscului unei ajustări dureroase. Economia are rate de creștere mai ridicate decât potențialul, costurile cu forța de muncă urcă cu o rată anuală de 15%, iar deficitul de cont curent a crescut la 5-6% din PIB. S-au intensificat și riscurile fiscale și politice. În pofida creșterii economice solide din ultimii ani și în contextul semnelor de supraîncălzire, Guvernul a respectat cu dificultate limita maximă de 3% acceptată în UE în privința deficitului bugetar. (...) BNR operează un curs cu flotare controlată în cazul leului, dar, având în vedere deteriorarea fundamentelor economice și declinul competitivității cauzat de creșterea rapidă a salariilor, ne așteptăm că va dori să permită o depreciere a monedei în timp", scriu analiștii Goldman Sachs într-un raport.

Urmărește-ne și pe Google News

Raportul analizează mai multe valute importante din regiune, însă analiștii băncii americane au cele mai pesimiste așteptări în cazul leului. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cursul euro este în prezent de 4,7273 lei/euro, comparativ cu 4,71 lei/euro la mijlocul lunii august, când a fost întocmit raportul.

După cum se poate vedea din tabelul alăturat, dintre țările din regiune analizate, pe termen de 12 luni, Goldman Sachs anticipează întărirea coroanei cehești, a forintului ungar, a zlotului polonez, dar și a rublei.

Fitch: Instabilitatea politică crește riscurile pentru finanțele României dar are și o parte bună - devine incertă creșterea pensiilor cu 40% în septembrie 2020 CITEȘTE ȘI Fitch: Instabilitatea politică crește riscurile pentru finanțele României dar are și o parte bună - devine incertă creșterea pensiilor cu 40% în septembrie 2020

Deprecieri vor consemna leul, grivna ucraineană și lira turcească. Comparativ cu România, stat membru UE, Ucraina se confruntă de mai mulți ani cu un conflict armat pe o porțiune destul de mare din estul țării, iar Turcia cu o criză economică care afectează puternic și moneda țării.

Isărescu: Dacă Guvernul nu ia măsuri, ar putea fi nevoie de o depreciere controlată a leului. „Nu avem încotro”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras atenția în mod repetat asupra acestor dezechilibre.

Creșterea deficitului de cont curent este una dintre cele mai preocupante probleme ale Băncii Naționale, potrivit acestuia. „Corecția nu se va putea face ușor și nu pocnind din degete”, spune Isărescu, care indică politica fiscală drept principala responsabilă pentru dezechilibrul extern. Dacă Guvernul nu ia măsuri, ar putea fi nevoie de o depreciere controlată a leului. „Nu avem încotro”, arată guvernatorul, care pe de altă parte susține că acum sunt presiuni pe aprecierea leului, pe fondul reorientării unor capitaluri speculative dinspre Turcia spre România.

Isărescu a prezentat în iulie un grafic cu evoluția monedelor din regiune între 2015 și 2018, care arată cea mai mare depreciere pentru leu, în comparație cu monedele Ungariei, Poloniei și Cehiei, dar cu o pantă mai lină, pe fondul unei volatilități mai reduse.

„Dacă noi am interveni pe piața valutară, ca să păstrăm o stabilitate relativă a cursului, cu o depreciere controlată... De ce depreciere controlată? Păi avem deficit de cont curent, deficit comercial, nu se micșorează. Am vrea cu toți să fie micșorat prin politici structurale, printr-o politică fiscală mai strânsă. Deficitul extern este egal cu deficitul bugetar plus deficitul sectorului privat. Avem 4-5 deficit extern, 3% deficit guvernamental, plus 1,5-2% deficitul sectorului neguvernamental”, explică Isărescu.

Goldman Sachs vede euro peste 5 lei în 12 luni. Motivele sunt deteriorarea fundamentelor economice și creșterile de salarii
viewscnt
Afla mai multe despre
goldman sachs
curs
leu
euro