Banca americană de investiții Goldman Sachs Group confirmă că pregătește pentru următoarele săptămâni o disponibilizare masivă de angajați, directorul executiv David Solomon spunând, într-un mesaj adresat personalului, că reducerea va fi efectuată în prima jumătate a lunii ianuarie, conform FT.
Grupul, care are circa 49.000 angajați, a luat în considerare concedierea a până la 8% din personal, a fost relatat anterior. Bancherii de investiții care supraviețuiesc reducerilor s-ar putea confrunta cu reduceri de bonus de 40% sau mai mult.
Veniturile bancare din investiții au scăzut în acest an, din cauza unei încetiniri a fuziunilor și a ofertelor de acțiuni, marcând o inversare puternică față de 2021, când bancherii au primit mari majorări salariale.
Goldman Sachs avea 49.100 de angajați la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, după ce a adăugat un număr semnificativ de angajați în timpul pandemiei.
Numărul său de angajați va rămâne peste nivelurile de dinainte de pandemie, a spus totuși sursa.
Forța de muncă era de 38.300 la sfârșitul anului 2019, potrivit documentelor depuse de bancă la autoritățile de reglementare.
CITEȘTE ȘI Sergiu Manea, CEO BCR, mesaj către clienți în aplicația băncii: Colegii din BCR si Erste, la cel mai înalt nivel, au inițiat întâlniri cu decidenții relevanți în susținerea cauzei RomânieiNumărul de angajați care vor fi afectați de disponibilizări este încă în discuție, iar detaliile sunt de așteptat să fie finalizate la începutul anului viitor, a spus sursa.
Banca analizează și o reducere drastică a fondului de bonusuri anuale în acest an, a spus o sursă separată familiarizată cu chestiunea.
Acest lucru contrastează cu creșterile de 40% - 50% pentru bancherii de investiții de top în 2021, desprea scris Reuters în ianuarie, citând persoane cu cunoștințe directe despre acest subiect.
”GS trebuie să demonstreze că costurile sale sunt la fel de variabile ca și veniturile sale, mai ales după un an când a oferit recompense speciale managerilor de top în perioadele de boom. Goldman Sachs trebuie să demonstreze acum că poate face același lucru, atunci când afacerile nu sunt la fel de bune și că sunt la înălțimea vechii zicale a Wall St., că „mănâncă ceea ce ucid”, a scris Mike Mayo, analist bancar la Wells Fargo.
Acțiunile Goldman au coborât cu aproape 10% în acest an, dar au avut o evoluție mai bună față de indicele bancar S&P 500, care a scăzut cu 24% până în prezent.
Cel mai recent plan al băncii ar include concedierea a sute de angajați la divizia de consum a Goldman, a spus o sursă.
Banca a semnalat în octombrie că își reduce ambițiile pentru Marcus, unitatea de consum care înregistrează pierderi.
CITEȘTE ȘI Dragoș Ungureanu, fost director comercial pentru IMM la Banca Transilvania, numit vicepreședinte de risc la BSTDBGoldman intenționează, de asemenea, să înceteze acordarea de împrumuturi de consum negarantate, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu această mișcare, la începutul acestei săptămâni, un alt semn că se retrage din afacere.
Directorul general David Solomon, care a preluat conducerea în 2018, a încercat să diversifice operațiunile companiei cu Marcus. Aceasta fost plasată sub conducerea diviziei de administrare a averilor, în octombrie, ca parte a unei remanieri de management care a fuzionat și unitățile de tranzacționare și de investiții bancare.
Serviciile bancare de tranzacționare și investiții -- factorii tradiționali ai profitului Goldman -- au reprezentat aproape 65% din veniturile sale la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, comparativ cu 59% în trimestrul al treilea din 2018, când Solomon a preluat postul de top.
Vineri, Semafor a scris, citând surse, că Goldman va concedia până la 4.000 de oameni, în timp ce banca încearcă să-și atingă obiectivele de profit.
Goldman Sachs a refuzat să comenteze.
Cele mai recente planuri vin după ce Goldman a renunțat la aproximativ 500 de angajați în septembrie, după ce a întrerupt practica anuală timp de doi ani în timpul pandemiei, a declarat la acea vreme pentru Reuters o sursă familiarizată cu problema.
Banca de investiții a avertizat pentru prima dată, în iulie, că ar putea încetini angajarea și ar putea reduce cheltuielile.
Băncile globale, inclusiv Morgan Stanley și Citigroup, și-au redus forța de muncă în ultimele luni, pe măsură ce boom-ul tranzacțiilor de pe Wall Street a încetat din cauza ratelor mari ale dobânzilor, a tensiunilor dintre Statele Unite și China, a războiului între Rusia și Ucraina și a inflației ridicate.