BCR a lansat primul Corporate Venture Fund al unei bănci în România, un fond de investiții dedicat finanțării startup-urilor din domeniul tehnologiei, cu precădere din industria bancară.
BCR Seed Starter vrea să investească 5 milioane de euro în startup-urile de tehnologie în următorii ani.
„E începutul unui moment în care putem susține ecosistemul tech mai bine și să fim mai implicați, dincolo de mentorat și networking cu startup-urile. Vrem să ne punem încrederea în startup-urile din România. Nu e un fond de investiții tradițional, ci un fond corporate de investiții, deținut în proporție 100% de BCR”, a spus Thoms Kolarik, Vicepreședinte IT & Operations la BCR și Președinte al Consiliului de Administrație la BCR Seed.
Seed Starter va investi aproximativ 500.000 de euro în fiecare startup, pentru un procent în jur de 24,99% în acea companie.
În primul an, respectiv 2024, Seed Starter vrea să investească în două startup-uri tech din România.
Este primul CVC dezvoltat de o bancă din România și își propune să acorde finanțări startup-urilor din domeniul tehnologiei.
BCR Seed Starter va urmări cu precădere domeniile strategice pentru industria bancară, prin explorarea de noi servicii financiare și utilizarea tehnologiilor emergente pentru a susține educația și planificarea financiară. BCR va încerca să integreaze expertiza bancară acumulată cu ecosistemul de startup-uri.
BCR Seed Starter va fi condusă de Carmen Dibuș, din funcția de CEO, iar CIO va fi Adrian Roșoagă.
Banca derulează de mai mulți ani un accelerator pentru startup-uri, INNOVX-BCR, care nu a implicat până acum investiți în capitalul firmelor. Programul, dedicat afacerilor din tehnologie, a ajuns la 181 companii accelerate, din 2.249 de aplicanți la program.
CITEȘTE ȘI BCE avertizează băncile din zona euro asupra riscurilor ciberneticeÎn primele nouă luni ale anului, BCR a înregistrat un profit net de 1.698,2 milioane de lei (343,8 milioane de euro, în creștere cu 10,3% față de 1.539,7 milioane de lei (312 milioane de euro) din perioada similară din 2022.
Portofoliul total de credite nete acordate clienților a crescut cu 4,6% an pe an la 30 septembrie 2023. Au fost acordate credite noi în valoare de 6,5 miliarde de lei către persoane fizice (ipotecare și de consum) și microîntreprinderi, cu un avans al stocului de credite acordate microîntreprinderilor de 40% an pe an.
Banca a aprobat credite noi corporate în valoare de 8 miliarde de lei în primele nouă luni, dintre care aproximativ 30% destinate investițiilor. Pentru sectorul IMM, stocul de finanțări acordate de BCR Banca a crescut cu 4% an pe an la 30 septembrie 2023. Peste 900 de companii, care creează aproximativ 250.000 de locuri de muncă, au fost finanțate în acest interval