BERD a revândut participația sa de 15% în subsidiara Erste din Ungaria grupului bancar austriac, după ce Guvernul de la Budapesta a ieșit recent din acționariatul băncii, transmite Reuters.
Profit.ro organizează pe 27 noiembrie, cu transmisiune în direct inclusiv la PROFIT NEWS TV, cea de-a șasea ediție a Profit Financial.forum, cu lideri ai piețelor financiare și autorităților din domeniu, respectiv din conducerea Băncii Centrale, Guvernului, Ministerului de Finanțe, Autorității de Supraveghere Financiară, ca și cu manageri de top din bănci comerciale, companii din piața de capital, asigurări și administratori de fonduri
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Alpha Bank, Banca Transilvania, CITR, Nordis Group, UniCredit Bank - DETALII AICI
Anunțul a fost făcut de directorul general al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru instituțiile financiare, Francis Malige.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vineri, creditorul austriac informase că va răscumpăra 15% în subsidiara sa din Ungaria, în prezent deținută de Corvinus International Investments, entitate deținută de statul ungar, scrie Adevărul.
Acordul evaluează tranzacția la 87,55 miliarde de forinți (252,24 milioane de dolari), comparativ cu prețul de vânzare de 38,9 miliarde de forinți din 2016.
Malige a explicat că investiția a fost menită să ajute la recapitalizarea băncii ungare, în timp ce este sprijinită o relație pozitivă cu autoritățile.
"Recenta ieșire a Guvernului de la Budapesta din acționariatul Erste Bank Hungary (EBH) înseamnă că nu mai există subsidiare ale grupurilor bancare occidentale în care statul să dețină acțiuni, ceea ce este o veste bună pentru stabilitatea sectorului bancar", a declarat Malige pentru Reuters.
Acesta a adăugat: "Misiunea noastră de acționar al EBH s-a încheiat. Am primit vinerea trecută un apel de la Erste și acum mergem mai departe cu vânzarea participației noastre în grupul bancar, pe baza condițiilor convenite în timpul investiției noastre din 2016".
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rompetrol analizează declanșarea unei acțiuni juridice pe tema taxei de solidaritateTranzacția face parte dintr-un acord mai amplu între Guvernul de la Budapesta și băncile locale, în speranța că reducerea taxei pe bănci va duce la o creștere a creditării către companii.
În luna septembrie, guvernul din Ungaria lua în calcul majorarea în continuare a taxelor pentru creditori, ținând cont de veniturile record ale băncilor așteptate în acest an. Ministrul de finanțe Mihaly Varga spunea atunci că achizițiile din domeniul apărării ar putea fi, de asemenea, amânate și subvențiile la dobânzi reduse, în timp ce ar putea crește obiectivul de deficit bugetar pentru acest an de la 3,9% din produsul intern brut, a spus Varga.