Fitch așteaptă clarificarea crizei politice înainte de a lua o decizie privind ratingul suveran al României

Fitch așteaptă clarificarea crizei politice înainte de a lua o decizie privind ratingul suveran al României
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 sep 2021

Agenția de evaluare financiară Fitch va aștepta clarificarea actualei crize politice din România înainte de a lua o decizie privind ratingul suveran al țării, a declarat analistul Fitch pentru România, Federico Barriga Salazar. România are perspectivă negativă pentru calificativul "BBB-", cea mai de jos treaptă din categoria recomandată investitorilor, iar o retrogradare a ratingului ar conduce, probabil, la creșterea dobânzilor la care se împrumută Guvernul și chiar și unele dintre marile companii din România.

Fitch a avertizat recent că prăbușirea coaliției guvernamentale din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, esențiale pentru îmbunătățirea perspectivei negative asociată calificativului "BBB-".

Urmărește-ne și pe Google News

"Sunt mai multe consecințe ale acestei crize politice. Va trebui să așteptăm un pic să vedem cum evoluează ... dar consider că evaluarea actuală, cu perspectivă negativă, acoperă destul de bine riscurile din acest moment. Deci, va trebui să continuăm un pic și să așteptăm până se așează praful crizei politice", a declarat Federico Barriga Salazar în cadrul unui webinar, potrivit agenției de presă Reuters.

INFOGRAFICE Guvernul se împrumută la costuri în creștere CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Guvernul se împrumută la costuri în creștere

Fitch a menținut, în aprilie, calificativul acordat României pe ultima treaptă recomandată investițiilor, la BBB-, cu perspectivă negativă. Următoarea revizuire pentru ratingul României ar fi trebuit să aibă loc luna viitoare.

Agenția a atras atenția recent privind impactul crizei politice cauzate de conflictul dintre USR și PNL, inclusiv asupra reformelor planificate, dar și a angajamentului privind consolidarea finanțelor publice.

Potrivit Fitch, ratingul României ar putea fi îmbunătățit dacă există “încrederea că autoritățile vor pune în aplicare planuri fiscale credibile”, care să stabilizeze datoria publică pe termen mediu. “Lipsa progreselor în implementarea reformelor, care ar conduce la o creștere mai rapidă decât cea prognozată a datoriei publice, ar putea duce la o acțiune de rating negativă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
rating
guvern
romania
criza politica