ANAF își schimbă abordarea acțiunilor de control fiscal, urmând ca din luna aprilie acestea să se desfășoare exclusiv în raport de rezultatele obținute în urma unei ample analize de risc. Vor fi vizate neconcordanțele datelor raportate de contribuabili cu cele deținute de Fisc, scopul fiind acela de a verifica corectitudinea și exactitatea stabilirii bazelor de impozitare pentru taxa pe valoarea adăugată și în special a impozitului pe profit aferent anului 2016. ANAF reamintește firmelor să declare toate achizițiile și vânzările și să deducă doar sumele la care au dreptul.
"În eventualitatea în care, ca urmare a analizei, vor fi constatate neconcordanțe între datele raportate de contribuabili și cele deținute de administrația fiscală, contribuabilii încadrați în categoria de risc fiscal mare vor face în viitorul imediat obiectul unor controale fiscale. În spiritul transparenței, ANAF informează contribuabilii cu privire la acțiunile pe care urmează să le desfășoare și le reamintește că au obligația de a declara toate achizițiile și vânzările și de a deduce, atât în scopul impozitului pe profit, cât și al TVA, numai acele sume aferente tranzacțiilor la care au dreptul conform normelor legale”, se arată într-un comunicat al ANAF.
Scopul este acela de a permite contribuabililor luarea de măsuri pentru depunerea tuturor declarațiilor la termenele legale, precum și a celor nedepuse sau a celor rectificative, după caz, și totodată ca, în situația unui eventual control, să aibă timp să pregătească documentele contabile și fiscale necesare efectuării acestuia, potrivit ANAF.
Astfel, începând cu luna aprilie, vor fi inițiate acțiuni de control fiscal dedicate verificării legalității și conformității declarațiilor fiscale, corectitudinii și exactității stabilirii bazelor de impozitare pentru taxa pe valoarea adăugată și în special a impozitul pe profit aferent anului 2016, pentru toate categoriile de contribuabili mari, mijlocii și mici, din toate domeniile de activitate economică, inclusiv cel financiar-bancar, pentru care termenul de depunere a Declarației 101 privind impozitul pe profit datorat pe anul 2016, este data de 27 martie 2017.
Schimbarea în ce privește controalele este conformă cu prioritățile asumate și prezentate primului-ministru în această săptămână, în scopul creșterii eficienței controlului și colectării, notează ANAF.
La începutul săptămînii, premierul Sorin Grindeanu a decis, în urma unei întâlniri cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și ANAF, adoptarea mai multor măsuri pentru creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor, dar și pentru îmbunătățirea relației dintre Fisc și contribuabili.
Astfel, ar urma să fie "avute în vedere o serie de măsuri urgente cu implementare până la data de 15 aprilie 2017", printre care inițierea de controale în comerțul online, controale vizând utilizarea de facturi false, extinderea Spațiului Privat Virtual, dar și îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plății eșalonate a obligațiilor fiscale dacă nu-și pot plăti la timp taxele și impozitele, soluție care ar permite acordarea unor facilități cum ar fi anularea penalităților de întârziere.
În plus, premierul a anunțat ca ANAF va primi la rectificarea bugetară bani pentru a plăti din nou la nivel maxim un spor de suprasolicitare neuropsihică inspectorilor antifraudă.