Ministerul Finanțelor va relua, de luni, vânzarea de titluri direct către populație, prin Trezorerie și Poștă, după ce în acest an a atras peste 1 miliarde de lei, prin două emisiuni de titluri, cu scadență de 5 și 3 ani. Dobânzile la titlurile de stat pentru populație sunt mai mari ca cele pe care le oferă băncile la depozite. Noile titluri, disponibile de luni, sunt pe 2 ani, cu dobândă de 4,5%. De asemenea, ministerul va organiza în decembrie o tombolă în cadrul căreia va acorda bonusuri de câte 5.000 de lei unui număr de 1.000 de persoane care au investit cel puțin câte 500 de lei în titluri de stat.
De ce este important: Titlurile de stat destinate direct populației sunt atractive pentru plasarea economiilor, întrucât oferă dobânzi semnificativ mai mari decât cele pe care le dau băncile la depozite. În plus, modificările legislative aduse de Finanțe programului permit celui care a cumpărat titlurile de stat să-și recupereze banii înainte de scadență, dacă dorește acest lucru.
Posibilitatea acordării bonusului de dobândă a fost prevăzută și până astăzi de legislație, însă Guvernul a avizat acum un proiect de modificare a legislației, care elimină unele restricții privind acordarea de bonusuri.
CITEȘTE ȘI Finanțele vând din nou titluri de stat populației, cu maturitate de 3 ani. În paralel, schimbă legislația pentru a permite răscumpărarea înainte de scadență și vânzarea"De luni se pot achiziționa din nou astfel de titluri de stat către populație. Este a treia emisiune pe care o lansăm, pe 2 ani, cu dobândă anuală de 4,5%. Elementul de noutate va fi o tombolă care să încurajeze persoanele fizice. Bonusul de dobândă va fi de 5.000 de lei pentru 1.000 de persoane care, pentru a intra în tombolă, trebuie să dețină titluri de cel puțin de 500 de lei. Tombola va avea loc în decembrie", a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Ministrul Finanțelor va putea stabili, prin ordin, momentul organizării selecției beneficiarilor bonusului de dobândă, înainte sau la scadența titlurilor de stat, eligibilitatea participanților și a emisiunilor pentru care se acordă bonus de dobândă inclusiv emisiunile a căror perioadă de subscriere s-a încheiat și seria de titluri nu a ajuns la scadență, modalitatea de acordare și valoarea acestuia, termenul de plată al bonusului de dobândă și alte elemente considerate relevante de către emitent, prevede proiectul de ordin.
Până în prezent, Finanțele au atras peste 1 miliard de lei prin două emisiuni destinate populației. La prima emisiune, suma subscrisă s-a situat la 768 milioane de lei. Prima emisiune de titluri s-a desfășurat în luna iulie, iar cea de-a doua a fost în august.
Pentru întreg anul 2018, Finanțele au stabilit un plafon maxim orientativ de 4 miliarde de lei pentru aceste împrumuturi directe de la populație.
CITEȘTE ȘI Împrumuturi tot mai mari la Finanțe pe final de an: În noiembrie și decembrie trebuie să ia, în medie, aproape 7 miliarde de lei pe lunăPână în prezent, populația a putut cumpăra titluri de stat cu maturități de 5 ani, dobândă de 5%, și 3 ani, dobândă de 4,5%. În paralel, Finanțele au operat schimbări legislative pentru a modifica două aspecte importante care reduceau atractivitatea acestor investiții. Astfel, au dat posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat către un alt investitor persoana fizică și au permis răscumpărarea acestora de către stat înainte de scadență. Persoana care răscumpără titlurile înainte de scadență ar urma să piardă dobânda.