Ministerul Finanțelor va relua din luna iulie vânzarea de titluri de stat către populație, prin intermediul unităților trezoreriei statului și a oficiilor poștale din cadrul CNPR, în perioada 01 - 31 iulie 2020. Maturitățile titlurilor de stat disponibile sunt 1, 2, 3 si 5 ani.
La începutul anului, Ministerul Finanțelor a anunțat, orientativ, că vizează să atragă circa 6 miliarde de lei prin vânzarea către populație de titluri de stat cu maturități cuprinse între 1 an și 10 ani.
Anul trecut, statul a atras circa 3 miliarde lei prin titluri de stat dedicate populației, în cadrul Programului TEZAUR, lansat inițial în anul 2018. În 2019 au fost realizate emisiuni cu maturități cuprinse între 1 și 5 ani, în cadrul cărora peste 61.000 de persoane fizice au investit circa 3 miliarde lei. Pentru 2020, Finanțele au anunțat că intenționează continuarea emisiunilor de titluri de stat pentru populație în cadrul programului Tezaur, precum și relansarea programului Fidelis care va asigura distribuirea titlurilor de stat către persoanele fizice prin intermediul băncilor și listarea acestora la Bursa de Valori București.
Termenii emisiunii pentru luna iulie:
- rata dobânzii (1 an - 3,5%, 2 ani - 4%, 3 ani - 4,25%, 5 ani - 4,75%)
- fără plafon individual de subscriere.
Subscrierile prin Poșta Română vor fi realizate:
- urban 01-30 iulie 2020
- rural 01-29 iulie 2020
Pot investi în astfel de titluri de stat persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.
Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere.
Titlurile de stat sunt în forma dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.
De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea.
Prospectul de emisiune, și orice eventuale modificări ale acestuia, se poate consulta la sediile unitatilor trezoreriei statului si oficiile postale.