EXCLUSIV VIDEO Puternica familie Dayan a pus în așteptare emblematicul Palat BCR, dar asigură că nu schimbă abordarea. Frații Amir și Isaac Dayan, printre cei mai bogați afaceriști din Israel, arestați pe ideea de evaziune și eliberați pe cauțiune

EXCLUSIV VIDEO Puternica familie Dayan a pus în așteptare emblematicul Palat BCR, dar asigură că nu schimbă abordarea. Frații Amir și Isaac Dayan, printre cei mai bogați afaceriști din Israel, arestați pe ideea de evaziune și eliberați pe cauțiune
scris 12 mai 2021

Puternica familie Dayan din Israel a pus în așteptare fostul Palat BCR din București, de la achiziția din 2019, dar asigură acum, într-un mesaj către Profit.ro, că pandemia COVID – pe care o apreciază ca fiind temporară – nu i-a schimbat perspectiva asupra pieței românești și oportunităților oferite de aceasta. Investitorii, cu un portofoliu în care hotelurile au cea mai mare pondere, evită să se pronunțe, deocamdată, asupra planurilor privind clădirea istorică din Piața Universității.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

La finele anului 2019, Banca Comercială Română a vândut clădirea istorică din Piața Universității, Palatul Oscar Maugsch, către un fond de investiții imobiliare specializată în active hoteliere și clădiri de birouri. Suma tranzacției depășește cu aproape 40% valoarea de evaluare, care a fost de 20 de milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro, ceea ce duce prețul total la aproape 28 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

BCR nu a dezvăluit identitatea cumpărătorului, dar Profit.ro a indicat atunci că imobilul a fost cumpărat de grupul de investiții Vivion, deținut de frații Isaac și Amir Dayan din Israel, care are active în valoare de 2,9 miliarde de euro și cu o strategie care prevede achizițiile și păstrarea proprietăților pe termen lung în portofoliu. Achiziția a fost efectuată direct pe numele familiei Dayan.

“Achiziția Palatului Oscar Maugsch a fost realizată pe baza unei monitorizări intensive a pieței la nivel european. Familia Dayan este convinsă de oportunitățile pieței imobiliare din România și a făcut investiția pe această bază. Situația actuală privind COVID este temporară și nu afectează abordarea investițională pe termen lung a familiei Dayan”, a declarat pentru Profit.ro un purtător de cuvânt al investitorilor.

Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

Proprietățile imobiliare deținute de familia Dayan sunt concentrate în Europa și în Israel și includ, printre altele, hotelurile Africa Israel.

Dayan controlează fondul de investiții Vivion, care deține peste 50 de hoteluri în Marea Britanie, în valoare de 1,9 miliarde de euro, și 40 de proprietăți în Germania, precum și TLG Immobilien, una dintre cele mai mari companii imobiliare la nivel european.

Date analizate de Profit.ro relevă însă în același timp că frații Amir și Isaac Dayan, doi dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Israel, au fost reținuți la finele anului trecut și ulterior eliberați pe cauțiune, fiind suspectați de evaziune fiscală și ascunderea unor venituri de sute de milioane de șekeli. Avocații lor precizeză că sunt nevinovați.

Palatul a fost construit în 1906, după planurile arhitectului Oscar Maugsch, de origine germană, și se învecinează cu Universitatea București, Palatul Șuțu și Palatul Creditului Industrial (fost sediu al PSD), alte clădiri emblematice din Capitală. 

Clădirea are două aripi - Universitate și Toma Caragiu - cu o suprafață totală de aproape 17.000 mp, și este monument istoric clasa A. Înainte să intre în proprietatea BCR, Palatul a fost sediul Societății de Asigurări Generala, până la naționalizarea sectorului financiar în 1948.

Imobilul ar putea fi transformat în hotel, după cum Profit.ro a scris anterior. Ca parte a contractului de vânzare, BCR a încheiat un acord de închiriere temporară a spațiului de la parter, pentru funcționarea uneia dintre sucursalele sale.

viewscnt
Afla mai multe despre
dayan palatul bcr