Omul de afaceri Sever Mureșan (74 de ani) amenință că preia controlul First Bank România în baza unei sentințe din 1995 legată de Banca Dacia Felix, pe fondul unei executări silite împotriva sa, arată documente analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Banca Dacia Felix a fost preluată în 1997 de Eurom Bank și, ulterior, de Bank Leumi, Piraeus Bank și First Bank.
Decizia lui Sever Mureșan vine în contextul în care Bank Leumi România, preluată de First Bank România, i-a executat bunurile, ca urmare a dosarului care viza fraudarea Băncii Dacia Felix, iar el a făcut acum o cerere de revizuire a sentinței care a dispus executarea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Omul de afaceri a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material, uz de fals și folosirea creditului cu rea credință în dosarul Băncii Dacia Felix. El a fost achitat în 2009, dar obligat la plata unor despăgubiri, în baza cărora Sever Mureșan a fost executat silit de Bank Leumi.
Banca Dacia Felix a fost a doua bancă privată înființată în România după decembrie 1989, la Cluj-Napoca, în martie 1991. Sever Mureșan a devenit acționar al băncii în 1991, ca persoană fizică, iar din 1992 și până în 1994 prin firmele sale SM Invest Holding, Astra Română Capital SAH Luxembourg și Sita Investment AG Elveția. Din 1994, participația acestor societăți la capitalul social al Băncii Dacia Felix a fost de aproximativ 69%.
În 21 decembrie 1995, Consiliul de Administrație al Băncii Dacia Felix a decis anularea acțiunilor deținute de Astra Română Capital și Sita Investment, după cum se poate vedea în facsimilul alăturat.
Radierea Astra by Alexandru Urzica on Scribd
Acum, la aproape 3 decenii distanță, avocații lui Sever Mureșan spun că membrii Consiliului de Administrație al Băncii Dacia Felix care au adoptat decizia anulării acțiunilor nu dețineau calitatea de membri.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Polonezii de la Kruk, cea mai mare companie de colectare creanțe din Europa Centrală și de Est, trec în România la nivelul următorEi se bazează pe o sentință a Tribunalului Cluj din 1996 care a anulat hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 28 noiembrie 1995, în care au fost aleși acești membri ai Consiliului de Administrație. Această sentință a rămas irevocabilă prin respingerea apelului și a recursului, după cum se poate vedea din decizia Curții Supreme de Justiție prezentată alăturat.
Decizia CSJ Cluj by Alexandru Urzica on Scribd
Decizia prin care s-a anulat participația Astra Română Capital nu a fost atacată niciodată. Ea poate fi atacată oricând deoarece conține o cauză de nulitate absolută, susțin reprezentanții casei de avocatură Călinescu & Asociații, care îl reprezintă pe Sever Mureșan.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Globalworth - prezentat ca discutând cu Banca Transilvania vânzarea sediului Orange. Ar fi prima vânzare din portofoliul local de birouri al Globalworth, la 10 ani de la înființare Astra Română Capital este în insolvență și are un curator potrivit legilor luxemburgheze, iar compania a preluat și participațiile deținute de Sita Investment AG Elveția la Banca Dacia Felix.
În acest sens, Sever Mureșan și Astra Română Capital SAH Luxembourg au notificat legal First Bank România, First Bank USA și J.C. Flowers în Londra și New York cu privire la faptul că, în baza acestor documente, urmăresc restabilirea situației de dinainte de anularea acțiunilor pe care le dețineau la Banca Dacia Felix.
Participația Astra Română Capital la Banca Dacia Felix a fost evaluată în 2008 la circa 150 de milioane de dolari, în cadrul unui dosar penal. Capitalul social al First Bank România este acum de circa 250 de milioane de euro, ceea ce îi determină pe reprezentanții legali ai lui Sever Mureșan să creadă că acesta ar putea deține peste 50% din First Bank dacă s-ar restabili situația anterioară.
„Următorul pas este convocarea Adunării Generale a Acționarilor First Bank în care să prezentăm situația și, dacă nu se identifică o soluție amiabilă, urmează acțiunea în instanță“, spun reprezentanții casei de avocatură Călinescu & Asociații.
Contactați de Profit.ro pentru un punct de vedere pe acest subiect, reprezentanții First Bank România nu au dorit să comenteze.
Aceste demersuri apar și în contextul în care fondul de investiții american J.C. Flowers ia în calcul vânzarea First Bank din România, într-o tranzacție estimată la 150 de milioane de euro.
Întrebați de Profit.ro care este motivul pentru care Sever Mureșan și Astra Romana Capital nu au făcut acest demers mai devreme, reprezentanții Călinescu & Asociații au transmis că, până de curând, documentele care constată păstrarea calității de acționar în cadrul băncii au fost omise, inclusiv de avocații care au supravegheat preluarea ulterioară a Băncii Dacia Felix.