Beneficiarilor primelor de stat la contractele de economisire-creditare cu o durată de minimum 5 ani nu sunt nevoiți să justifice utilizarea sumelor economisite în scop locativ, dacă înainte de expirarea termenului limită nu au fost înregistrate restituiri din sumele economisite, au decis deputații din comisia de buget. Aceștia au lăsat, astfel, nemodificată o prevedere a legislației privind băncile pentru locuințe, care a fost interpretată diferit de Curtea de Conturi și propusă spre modificare de Guvern.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
România a introdus în 2004 cunoscutul sistem bauspar, de economisire în vederea obțineriii unui credit locativ. Astfel, celor dispuși să economisească cel puțin 5 ani la o bancă pentru locuințe, de unde pot lua și un credit pentru renovare sau achiziție de locuință cu costuri mai mici, statul le suplimentează anual câștigul din dobândă cu o primă de 25% din suma depusă în acel an, dar nu mai mult de 250 de euro de persoană. Câștigul maxim, de 25%, este obținut depunând 1.000 de euro în fiecare an, iar pentru sume mai mari este avantajos dacă sunt deschise conturi pe numele altor membri din familie, astfel încât fiecare să primească cei maximum 250 de euro de la stat.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
De aproape 2 ani, acest sistem este blocat în urma unui raport al Curții de Conturi, care a conferit legii o interpretare proprie, considerând că prima de stat se cuvine doar celor care contractează și un credit după ce economisesc, excluzând dintre beneficiari copiii și bătrânii și cerând băncilor de locuințe să restituie primele de stat plătite până atunci.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Până la finalizarea proceselor în instanță, Senatul a adoptat, la finele anului trecut, un proiect legislativ care urmărește clarificarea legislației și introduce prime diferențiate.
Astfel, prima de stat rămânea limitată, anual, la 25% din suma economisită, dar nu mai mult de 250 de euro, doar pentru clienții care optează și pentru contractarea unui credit pentru domeniul locativ, sau a unui credit anticipat ori intermediar. Clienții care aleg doar să economisească în acest sistem, retragându-și banii după perioada minimă obligatorie de 5 ani, ar fi putut obține o primă redusă cu 5 puncte procentuale, de doar 20% din suma economisită în fiecare an, dar nu mai mult de 200 de euro.
În forma Senatului, legea precizează expres că obținerea primei de stat nu este condiționată de contractarea unui credit și că beneficiar poate fi orice cetățean al României, indiferent de vârstă.
Pe de altă parte, folosirea sumelor subvenționate de stat în scop locativ va trebui demonstrată cu facturi, băncile având obligația să ceară clienților aceste dovezi chiar și în cazul celor care retrag banii după cinci ani, fără a solicita un credit.
CITEȘTE ȘI Bancherii așteaptă contracția creditării din cauza creșterii dobânzilor, dar nu văd niciun dezastru pe piața valutară la depreciere de doar 1%Guvernul a cerut Parlamentului condiții și mai clare pentru justificarea primei, dar deputații au anulat obligația justificării
Guvernul a transmis recent Camerei Deputaților, care va decide asupra proiectului, o serie de amendamente pentru clarificarea legii, dar deputații din comisia de specialitate, deși au acceptat aproape toate amendamentele transmise, l-au respins tocmai pe cel care a generat reacția Curții de Conturi.
Astfel, Guvernul a solicitat anularea primelor diferențiate stabilite de stat, dar menținerea prevederii că pentru a beneficia de primă după cei cinci ani de economisire, beneficiarii trebuie să justifice folosirea primei. Mai mult, Executivul a cerut ca justificarea să se realizeze la 6 luni după încasarea sumelor economisite prin documente prezentate băncii, din care să reiasă folosirea sumelor și primei de stat în scop locativ.
Chiar reprezentanții majorității parlamentare PSD-ALDE au fost cei care au votat în comisie respingerea acestui amendament, în timp ce unii reprezentanți ai opoziției au votat în sprijinul propunerii Guvernului. Opoziția a argumentat că valoarea creditelor acordate în 11 ani de funcționare a sistemului ar fi mai mică decât primele încasate, deși băncile au susținut că valoarea creditării este mult mai mare.
CITEȘTE ȘI Parlamentul a adoptat legea care elimină din comisioanele la bănci pentru anumiți clienți. Cine nu va mai plăti comisionPrin urmare, textul de lege a rămas ca în forma actuală: ”Pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durata de minimum 5 ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, și este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului de economisire stabilit să nu se fi efectuat restituiri totale sau parțiale din sumele economisite”.
Deputații au mai stabilit că, prin excepție de la această prevedere, li se va pune la dispoziție prima de stat clienților ale căror contracte au o vechime mai mică de 5 ani, cu justificare, în următoarele situații:
a) suma economisită și/ sau suma contractată este pusă la dispoziție după repartizarea contractului de creditare, iar clientul utilizează suma economisită și sau suma contractată precum și un cuantum echivalent primei de stat, inclusiv cea solicitată și necreditată încă, la care este îndreptățit, pentru activități în domeniu locativ;
b) în cazul cesiuni contractului de economisire-creditare, dacă după repartizare suma economsiită și sau suma contractată, precum și un cuantum echivalent primei de stat la care ste îndreptățit, inclusiv cea solicitată și necreditată încă, se utiliezaă pentru actvități în domeniul locativ de către cesionar;
CITEȘTE ȘI DNA a pus sechestru pe toate bunurile și conturile lui Dragnea, până la concurența sumei de peste 127,5 milioane leic) cel care a economisit pentru activități în domeniul locativ sau soțul/ soția acestuia a decedat ori a intrat în incapacitate totală de muncă, după încheierea contractului de conomosoire-creditare, fără a fi necesar să justifice utilizarea primei de stat și a sumei economisite pentru activități în domeniul locativ;
d) cel care a economisit în activități în domeniul locativ a devenit șomer și perioada de șomaj este de cel puțin 9 ani fără întrerupere și durează încă în momentul la care se solicită restituirea sumei, fără a fi neecsar să justifice utilizarea primei de stat și a sumei economisite pentru activități în domeniul locativ.
Practic, deputații au formulat mai clar excepțiile din lege în care beneficiarii primelor pot beneficia de acestea la o perioadă de economisire mai mică de 5 ani.
CITEȘTE ȘI La presiunea mediului de afaceri, senatorii discută ca impozitul de 1% pe cifra de afaceri până la plafonul de 1 milion euro să fie opțional. A fost avansată ideea a 3 tipuri de plafoaneDeputații au respins și un alt amendament propus de Guvern, respectiv că Ministerul Dezvoltării va suspenda acordarea primei de stat pentru un client în cazul căruia Ministerul Finanțelor Publice sau Curtea de Conturi efectuează verificări cu privire la legalitatea acordării primei de stat, la sesizarea unei persoane fizice sau juridice.
Conform amendamentelor aprobate de deputați, vor putea fi încheiate și contracte de economisire în numele minorilor de către reprezenții lor legali, iar "în situația în care cesiunea are loc între soț, soție, copiii, precum și părinții soților, cesionarul va beneficia integral de prima de stat aferentă depunerilor cedentului, indiferent de numărul contractelor cesionate, precum și de prima de stat care se cuvine cesionarului în termenul contractelor încheiate în nume propriu."
Noua prevedere stabilește însă condiția ca cesiunea să aibă ca finalitate accesarea unui credit pentru domeniul locativ.
Proiectul de lege, astfel modificat, va fi supus votului plenului Camerei Deputaților, iar apoi trimis la promulgare președintelui țării.