România a încheiat procedura pentru retragerea din cele două bănci de dezvoltare legate de Rusia, Banca Internațională de Investiții (BII) și Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE), însă oferta primită de autoritățile române pentru răscumpărarea participațiilor este una greu de acceptat. Potrivit informațiilor Profit.ro, rușii au propus ca România să iasă cu o pierdere majoră, de peste 50%, și să primească banii peste o perioadă foarte lungă, de aproximativ un deceniu.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Valoarea capitalului vărsat la cele două bănci este de circa 40 milioane de euro, respectiv 26,1 milioane euro la BII și 14,2 milioane euro la BICE.
România a inițiat procedura de retragere încă de anul trecut, o lege în acest sens fiind promulgată în noiembrie de către Președinție, însă orice solicitare de retragere din acționariat a oricărui stat devine operațională la cel puțin 6 luni de la înregistrarea oficială a cererii. Termenul pentru retragerea României s-a încheiat în iunie.
BII este sub sancțiuni SUA, dar ar putea primi din nou derogare pentru plăți, inclusiv pentru împrumuturile luate de la investitori din România
Dintre cele două instituții de credit, BII este cea mai importantă, întrucât are de plătit sute de milioane de lei, în special fondurilor de pensii Pilon II, care au cumpărat obligațiuni ale băncii cu ani în urmă, după ce România a devenit acționar.
Statele Unite au impus în aprilie sancțiuni BII, însă banca a primit o derogare în iunie pentru a putea face unele plăți pentru obligațiuni în coroane cehești.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV First Bank devine a doua instituție de credit care furnizează ANAF informații despre sumele ce pot fi virate pentru popriri. ANAF așteaptă și restul băncilor până în octombrie, când raportarea devine obligatoriePotrivit site-ului BII, banca intenționează să-și onoreze obligațiile către deținătorii de obligațiuni și alți creditori, dar va avea nevoie din nou de derogare din partea Trezoreriei SUA, de serviciile unui agent de plăți, dar și de deblocarea activelor și fondurilor înghețate în sistemul bancar european.
BII a transmis că, la început de iunie, a contactat mai multe instituții financiare, printre care și Banca Transilvania, la care active/fonduri ale băncii au fost/sunt înghețate, cu solicitarea ca aceste resurse să fie deblocate. Fondurile blocate în statele europene depășesc valoarea obligațiilor pe care încă le are prin programul de obligațiuni. Până la expirarea primei derogări primite de la Trezoreria SUA (la 30 iunie), BII afirmă că în conturile pe care le are la Citibank, agentul de plăți, nu au fost primite fonduri de la instituțiile cărora le-a fost solicitat acest transfer.
Împrumuturile BII luate în lei. Expunere a fondurilor Pilon II
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DISCRET Guvernul s-a împrumutat din nou în dolari pe piețele externe, dar printr-un instrument folosit mai rarFondurile de pensii au cumpărat obligațiuni BII după ce România a devenit acționar în cadrul băncii.
În prezent, BII mai are trei emisiuni de obligațiuni în lei, două scadente în octombrie anul acesta, iar una în ianuarie 2025
- emisiune de 340 milioane lei scadentă în 7 octombrie 2023
- emisiune de 200 milioane lei scadentă la 19 octombrie 2023
- emisiune de 105 milioane lei scadentă la 27 ianuarie 2025