EXCLUSIV Fintech-ul iBanFirst, una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere la nivel european, își va stabili în România hub-ul pentru Europa de Est
EXCLUSIV Fintech-ul iBanFirst, una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere la nivel european, își va stabili în România hub-ul pentru Europa de Est
Fintech-ul franco-belgian iBanFirst, furnizor de servicii financiare pentru companii, una dintre companiile fintech cu cea mai rapidă creștere la nivel european, a cărei intrare în România a fost anunțată în premieră de Profit.ro, va transforma biroul din România într-un hub pentru Europa de Est. Pe piața locală, compania are acum 200 de clienți corporate și estimează că va atrage încă 400 până la finalul anului.
"La opt luni de la deschiderea biroului din București am depășit bariera de 200 de clienți corporate, cu un ritm mult mai accelerat din luna martie, după începerea războiului din Ucraina. Luna martie a fost cea mai bună pentru noi, cu 42 de clienți noi, și în continuare vrem să atragem lunar 30-40 de firme pe platformă. Focusul nostru este dezvoltarea de capabilități noi, cu soluții și produse personalizate, iar pe termen mediu cel mai probabil România va deveni hub pentru Europa de Est", a declarat pentru Profit.ro Alin Latu, country manager iBanFirst România.
În portofoliul iBanFirst se află firme mici, medii, dar și companii mari, astfel că valoarea tranzacțiilor variază semnificativ, de la câteva mii de euro la milioane de euro, cea mai mare fiind de 10 milioane de euro.
Planurile iBanFirst - companie fondată la Paris și cu sediul în Belgia - sunt de a avea la București întreaga infrastructură necesară funcționării platformei, atât pe partea de back office, cât și de front office.
Biroul local, cu 15 angajați și în curs de recrutare pentru încă 5 persoane, s-a mutat într-o nouă locație, aproape de Ambasada Chinei, pentru următorii 3 ani.
Latu estimează că leul - deși a avut o evoluție neașteptat de bună în ultima perioadă, fiind cea stabilită monedă cel puțin din regiune - se va devaloriza până la finalul anului la peste 5 lei pentru un euro.
"Noi ne-am revizuit prognoza - dacă în decembrie vedeam cursul între 5,06-5,08 la final de an, acum forecastul este de 5,01-5,03. Însă nu pentru că situația economică la nivel național ar fi excepțională - ba dimpotrivă, vedem că mai toate institutiile de analiză încep să-și revizuiască așteptările de la România atât în privința creșterii economice, cât și a inflației. O schimbare masivă a ratei ar avea un impact puternic în economie, mai ales în contextul războiului", spune Latu.
El susține că unii dintre clienții iBanFirst au probleme cu aducerea mărfurilor în țară, întrucât furnizorii din Asia sunt reticenți să mai livreze produse pe vapoare în Marea Neagră, ceea ce va genera probleme și mai adânci pe lanțurile de aprovizionare.
În plus, războiul reduce apetitul la risc al investitorilor cu privire la România, astfel că în Moldova de exemplu, dată fiind apropierea de zonele de conflict, multe proiecte au fost puse în așteptare.
În privința inflației, Latu se așteaptă la rate de peste 10% cel puțin pentru următoarele 3-6 luni, dată fiind creșterea prețurilor la energie.
iBanFirst, una dintre companiile fintech cu cea mai rapidă creștere la nivel european, a deschis la București, în septembrie 2021, primul birou din Europa Centrală și de Est.
În primăvara anului trecut, compania a primit o rundă de finanțare de 200 milioane euro pentru creștere din partea fondului american de investiții Marlin Equity Partners, iar în toamnă l-a numit pe Johan Gabriels în funcția de manager pentru Europa de Sud-Est, regiune în care este inclusă și România. Anterior, Johan Gabriels a ocupat funcția de managing director al fintech-ului Ebury în Europa de Est.
iBanFirst este un furnizor global de servicii financiare care se adresează în special nevoilor IMM-urilor, ajutându-le să se dezvolte pe plan internațional și să își simplifice, în același timp, operațiunile zilnice. Ca o alternativă la oferta băncilor tradiționale, iBanFirst a dezvoltat o platformă online care permite companiilor să efectueze tranzacții rapide, sigure și rentabile în peste 30 de valute și să își acopere riscurile de schimb valutar.