Grupul bancar italian UniCredit, prezent și pe piața din România, se îndreaptă spre o restructurare la vârful echipei manageriale, care ar urma sa includă demisia directorului general, Federico Ghizzoni, în cursul săptămânii viitoare, au declarat pentru Wall Street Journal mai multe surse din interiorul băncii.
Federico Ghizzoni, care conduce UniCredit din 2010, este criticat de unii investitori nemulțumiți de evoluția prețului acțiunilor, poziția de capital și profitabilitatea redusă a celei mai mari bănci italiene, scrie Agerpres, citând Wall Street Journal.
Potrivit unei surse a publicației americane, UniCredit ar putea organiza o reuniune a consiliului de administrație pentru data de 24 mai pentru a ratifica demisia lui Federico Ghizzoni.
CITEȘTE ȘI AB InBev, mai aproape de OK-ul Bruxelles-ului pentru preluarea SABMiller, după ce a renunțat la Peroni și Grolsch"Există 90% șanse ca Ghizzoni să vină la reuniunea boardului după ce își va anunța demisia" a declarat o altă sursă, citată de Reuters.
Sursele au precizat că membrii boardului UniCredit au demarat deja procesul de recrutare a unui nou CEO, fiind de acord că este nevoie de un executiv din afara companiei care să aibă credibilitatea necesară pentru a strânge noi fonduri, fie prin emiterea de noi acțiuni, fie prin vânzarea de active sau ambele.
Speculațiile cu privire la nemulțumirea investitorilor față de activitatea lui Federico Ghizzoni circulă de mai multe luni, în condițiile în care UniCredit nu a reușit să calmeze îngrijorările că ar avea nevoie de o majorare de capital. Presiunile au crescut și mai mult săptămâna trecută, după ce UniCredit a raportat o scădere a capitalului său de bază la finele primului trimestru. De asemenea, acțiunile UniCredit au scăzut cu 42% în acest an, iar recent UniCredit a decis să fie singura bancă ce a garantat o majorare de capital de 1,5 miliarde de euro la Banca Popolare di Vicenza.
UniCredit este prezentă în 17 țări din lume cu peste 8.500 de sucursale și 147.000 de angajați. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, și-a majorat participația pe care o deține la UniCredit Țiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acțiuni, prin preluarea pachetului de 45% deținut de omul de afaceri Ion Țiriac.
Sursa. Agerpres