Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, nu va plăti acționarilor dividende în următorii doi ani, încercând să își repare indicatorii de stabilitate, Consiliul de Administrație urmând să propună ca dividende să fie distribuite abia în 2018. Propunerea a fost inclusă în strategia companiei, cu măsuri până în 2020.
Banca va veni cu mâna goală în fața acționarilor în următorii doi ani. Prețul pentru repararea indicatorilor de stabilitate va fi nerepartizarea de dividende către investitori pentru anii 2016 și 2017, conform strategiei pe care conducerea o propune cu măsuri până în 2020. Anunțul a fost publicat când piața de la Frankfurt era închisă, însă pe segmentul în orarul post-tranzacționare al bursei de la New York, unde titlurile băncii sunt, de asemenea, listate, acțiunea pierdea aproape un procent, ajungând către palierul de 30 dolari pe unitate, nivel cu 38% sub ultimul maxim relativ din ianuarie 2014 și care situează capitalizarea bursieră a companiei la 41,79 miliarde dolari.
Consiliul de Administrație are în vedere distribuirea de dividende abia în 2018, aferente anului fiscal 2017, când este preconizat un raport remunerativ între valoarea sumelor repartizate și prețul acțiunii, conform anunțului făcut miercuri și preluat de Zero Hedge.
Pe parcursul acestui proces de ameliorare a bilanțului, banca ar urma să atingă un nivel de adecvare a capitalului Tier 1 de 12,5% și un nivel al efectului de pârghie de 4,5% până la sfârșitul lui 2018, urmând ca ultimul indicator să fie îmbunătățit până la 5,0%, până la finele anului 2020. De asemenea, randamentul capitalului tangibil ar urma să fie de peste 10% până în 2018.
Costurile ajustate (reprezentând cheltuieli în afara dobânzilor excluzând restructurările, amenzile, tăierile de fond comercial și costurile litigiilor în Justiție) ar urma să nu fie mai mari de 22 miliarde euro până în 2018.
Începând cu luna iunie, Deutsche Bank are un nou șef executiv în persoana englezului Briton John Cryan, fost înalt oficial al băncii elvețiene de investiții UBS. Acesta a primit un mandat pentru repararea reputației unei instituții lovite de scandaluri de manipulări de piață, trișare a clienților, evaziune fiscală și spălare de bani. El l-a înlocuit pe indianul Anshu Jain care a părăsit compania chiar cu o zi înaintea unei razii a procurorilor care vizau potențiale tranzacții frauduloase ale unor clienți.
Prima mișcare majoră de restructurare a noului executiv o reprezintă planul de concediere a unui sfert dintre angajații băncii - 23.000 de persoane până în 2020, potrivit unui anunț preluat de Reuters la jumătatea lunii trecute.