CONFIRMARE Finanțele suplimentează cu 500 milioane lei plafonul de garanții pentru Prima Casă

CONFIRMARE Finanțele suplimentează cu 500 milioane lei plafonul de garanții pentru Prima Casă
scris 15 iun 2017

Plafonul de garanții pentru programul Prima Casă va fi suplimentat cu 500 milioane lei, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor, confirmând informațiile anterioare transmise de Profit.ro.

Astfel, Finanțele au avizat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei pentru acordarea de garanții în 2017, în favoarea băncilor care au înregistrat un grad ridicat de utilizare a plafoanelor alocate în raport cu solicitările aprobate.

Urmărește-ne și pe Google News

Plafonul rămas nealocat, de 500 milioane lei, a fost repartizat Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank și Leumi Bank, luându-se în considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finanțatorilor până la 7 iunie 2017.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Profit.ro a anunțat, la finele lunii mai, că Ministerul Finanțelor are în vedere o suplimentare cu 500 de milioane de lei a plafonului alocat, după epuizarea actualului plafon de 2,5 miliarde de lei, alocat în primele luni ale anului. La cele 2,5 miliarde de lei s-a adăugat și un rest de 175,5 miliarde de lei rămas neutilizat din plafonul de anul trecut. Statul a alocat un plafon de 2,94 miliarde de lei anul trecut, după suplimentări succesive, însă volumul total de garanții distribuite a fost mai mare, în urma unor realocări din 2015.

EXCLUSIV Micii investitori merg cu reclamații la BNR și ASF pentru oferta Digi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Micii investitori merg cu reclamații la BNR și ASF pentru oferta Digi

Potrivit datelor BNR, din creditele ipotecare acordate anul trecut 65% sunt prin programul Prima Casă, care ajuns, astfel, la 57% din stocul de credite ipotecare, cu un volum total de 34 de miliarde de lei, garanția statului fiind de 17 miliarde de lei.

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate aproape 204.000 de garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei, pentru credite de circa 34-35 de miliarde de lei. Finanțarea prin credit a atras și creșterea prețurilor proprietăților imobiliare cu 7,1%, peste pragul de alertă al Comisiei Europene, de 6%/an, ceea ce a determinat BNR să introducă riscul scumpirii accelerate a imobilelor pe lista riscurilor sistemice, cu un nivel scăzut de alertă.

Riscul creșterii dobânzilor

Clienții care s-au împrumutat pentru o locuință în cardul programului Prima Casă sunt mai vulnerabili la o eventuală creștere a dobânzilor în viitor decât cei care au credite ipotecare standard. Vulnerabilitatea mai ridicată este dată de expunerea mai mare în cazul Prima Casă, unde clientul a acoperit din avans doar 5% din valoarea imobilului achiziționat, restul fiind credit, dar mai ales de impactul mai mare pe care l-ar avea asupra ratelor de rambursat o creștere a ratei Robor, peste care, la Prima Casă, se aplică marje mai reduse decât la creditele standard.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor publice
prima casa
fngcimm