Anca Petcu, vicepreședinte FirstBank, semnalează că antreprenorii ar trebui să privească procesul de digitalizare ca pe orice decizie de afaceri și să cântărească ca atare, pentru a nu risca să fac digitalizare de dragul digitalizării. Finanțarea ar trebui să vină, în primul rând, din surse proprii, după care mai sunt la dispoziție și granturi UE de până la 100.000 de euro. Totodată, banca va finanța orice investiție care aduce plus valoare firmei, arată Anca Petcu.
”Atât pentru IMM-uri, cât și pentru orice timp de instituție, atunci când îți pui problema digitalizării trebuie să te întrebi ce și cum!”, spune Anca Petcu, în cadrul conferinței ”EU FUNDS Profit.ro FirstBank și Visa - Finanțăm digitalizarea României - Focus Brașov - Ediția a II-a”.
”Dacă discutăm de un IMM, să spunem că îmi propun să mă digitalizez, că decid să facă comerț online. Dacă aceasta este alegerea pe care o fac, modul de implementare este într-un anumit fel. Risc să fac digitalizare de dragul digitalizării, ceea ce poate însemna că ajung să cheltui niște bani, pe care de cele mai multe ori nu îi am, și nu obțin rezultatele dorite. Deci, primul pas, ar fi să ne decidem ce și de ce? Fundamentul economic: pun niște bani și mă aștept la anumite rezultate”, spune Anca Petcu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Oficialul First Bank explică că nu doar competențele digitale sunt importante atunci când se face digitalizarea unei afaceri, ci și competențele de management. ”Pentru că în momentul în care discutăm de schimbare în business nu afectăm niciodată o singură parte, avem procese de la un capăt la altul, avem nevoie de experți din toate domeniile, obișnuiți să lucreze într-un mod diferit, care trebuie să contribuie la alegerea unei tehnologii – ar fi bine să fie cea corectă și cu costurile cele mai mici – și de multă disciplină în execuție”.
Antreprenorii ar trebui să se uite prima oară la resursele proprii atunci când fac un plan de transformare digitală și apoi să caute bani în altă parte, arată Petcu. ”Prima opțiune pe care o recomand, poate puțin contraintuitiv, e să facem din banii noștri. Este varianta prudentă și înțeleaptă”.
O altă sursă bună de finanțare ar putea fi fondurile europene din PNRR, unde există granturi de până la 100.000 de euro pentru transformare digitală, dar pentru care s-au depus puține aplicații.
”Sunt foarte multe cheltuieli eligibile în aceste programe. Mă întrebam dacă este lipsă de interes sau lipsă de informație”, spune Petcu.
”Este un mare păcat să nu beneficiem de fondurile din PNRR. Dacă dintr-un motiv sau altul nu aceasta este soluția, noi suntem la dispoziția clienților, ca bancă, pentru a face aceste finanțări”, arată Petcu.
”Sfătuiesc din nou să ne gândim întotdeauna ce, de ce și cum implementez. Exact raționamentul și fundamentul economic pe care un antreprenor trebuie să îl aibă atunci când decide să investească în ceva. Absolut orice fel de investiție care aduce un plus de valoare pentru companie, într-un mod care poate fi înțeles și concretizat va fi finanțat de către o bancă. Discutăm de fonduri, bănci, surse proprii și orice fel de combinație”, adaugă vicepreședintele First Bank.
Ea spune că ar trebui insistat pe informare și că vede din activitatea băncii cum acest lucru transformă comportamentul clienților. Spre exemplu, clienții care apelează în primă fază la consultanța video din partea funcționarilor băncii ajung în cele din urmă să desfășoare singuri, prin canale digitale, operațiunile cu banca.