Ancheta parlamentară cu privire la investigația deschisă în 2008 de Consiliul Concurenței privind piața serviciilor bancare și interbancare a produs îngrijorări la nivelul Comisiei Europene. Comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, a arătat, la București, că demersul Legislativului român pare a afecta independența autorității naționale de concurență.
"Independența Consiliului Concurenței este foarte importantă. Avem îngrijorări legate de ancheta Parlamentului român asupra activității instituției, care pare să pună sub semnul întrebării principiul independenței", a declarat Vestager, la Palatul Parlamentului, la ieșirea de la o conferință pe teme de concurență organizată în cadrul semestrului european, unde a participat alături de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, dar și de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, șeful pe linie de partid al inițiatorului anchetei parlamentare la care oficialul european a făcut referire, Daniel Zamfir.
Plenul Senatului a aprobat, în februarie, o hotărâre prin care comisia economică va derula o anchetă parlamentară cu privire la investigația deschisă în 2008 de Consiliul Concurenței privind piața serviciilor bancare și interbancare. Inițiativa anchetei îi aparține liderului senatorilor ALDE, Daniel Zamfir, care a reușit la momentul respectiv să convingă conducerea Senatului să îi ceară guvernatorului BNR să fie prezent la o audiere în aceeași comisie.
CITEȘTE ȘI Guvernul intenționează să mai atragă în acest an, de pe piețele externe, încă 1,25 miliarde euroZamfir a susținut atunci că există dubii cu privire la modul în care a fost închis și întocmit raportul Consiliului Concurenței, pe care l-a acuzat, de altfel, că a mușamalizat investigația.
”Consiliul Concurenței a declanșat în anul 2008 o investigație, pe care a închis-o în 2013 în mod dubios. Atunci, în Europa, 8 bănci au fost sancționate pentru manipularea Euribor. În același timp, în România, 8 bănci au fost spălate. Acea investigație a fost închisă în mod dubios, deși existau opinii scrise ale inspectorilor Consiliului Concurenței că s-au ascuns probe, s-a favorizat infractorul, deci elemente care să ne determine să procedăm la o verificare a felului în care s-a închis acea anchetă”, spunea Zamfir, care conduce comisia economică din Senat.
Zamfir a continuat seria de acuze la adresa oficialilor BNR și CC, declarându-se convins că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, s-au înțeles să nu se prezinte la audierile comisiei parlamentare privind stabilirea Robor, respectiv practicile neconcurențiale din domeniul bancar.