Comisia Europeană ar trebui să emită un aviz privind capitalizarea CEC Bank cu 1 miliard de lei de către statul român până la finele lunii, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Totodată, tranzacția de achiziție a Băncii Românești de către banca de stat Eximbank este în analiză avansată la Concurență și BNR, însă rămâne de văzut dacă statul mai păstrează contractul semnat cu grecii, după schimbarea actualului guvern, arată Chirițoiu.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
“Mă aștept ca până la finele lunii să primim aprobarea Comisiei Europene pentru a face creșterea de capital la CEC”, spune Chirițoiu. “E o bancă medie, nu vedem risc de afectare a concurenței”.
Guvernul PSD/ALDE a bugetat o creștere a capitalului CEC Bank cu 940 de milioane de lei în acest an - o majorare de două-treimi a capitalului.
Pentru că CEC este în proprietatea statului, este nevoie de aprobarea directă a Comisiei Europene pentru creșterea capitalului, astfel încât să fie respectate regulile privind ajutorul de stat.
Chirițoiu amintește că este a treia încercare în 10 ani de creștere a capitalului CEC Bank – cele din 2009 și 2016 au eșuat -, și că ideea a fost susținută de mare parte din spectrul politic.
În pericol ar putea fi, însă, tranzacția de achiziție a Băncii Românești de către Eximbank de la National Bank of Greece, după ce guvernul PSD a picat la moțiunea de cenzură.
„Tranzacția Eximbank este în analiză avansată. Și noi, și BNR am cerut completări, analize suplimentare. Între timp, vedem dacă statul își păstrează intenția. Din partea opoziției actuale au ieșit public să conteste oportunitatea acestei măsuri”, spune Chirițoiu.
Consiliul a cerut detalii despre sursele de finanțare, pe partea de ajutor de stat, în timp ce Banca Națională a cerut clarificări Exibank privind planul de afaceri, precizează Chirițoiu.
NBG a mai încercat să vândă Banca Românească către OTP Bank, însă tranzacția a fost refuzată de către BNR, o premieră în perioada de după criză.
Oferta Eximbank a fost surprinzătoare, în condițiile în care banca de stat se ocupă, în principal, cu finanțarea companiilor exportatoare și nu are operațiuni cu persoanele fizice, iar Banca Românească este una aproape exclusiv de retail.
Tranzacția a fost criticată în special de PNL, care a acuzat creșterea influenței statului în sistemul bancar, care ar ajunge la o cotă de piață de peste 10%.
Guvernul a modificat, în septembrie, statul Eximbank, care ar urma să devină bancă universală.