Ce stă în spatele scăderii dobânzilor

Ce stă în spatele scăderii dobânzilor
scris 10 ian 2021

Cristian Popa de la BNR afirmă că ameliorarea lichidități din sistemul bancar a condus la declinul indicelui de dobândă ROBOR.

Scăderea indicelui pieței monetare, ROBOR, este în primul rând o consecință a îmbunătățirii lichidității interbancare, dar și o recunoaștere din partea pieței a faptului că tensiunile ridicate de anul trecut s-au redus simțitor, a declarat, pentru Agerpres, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News

"Scăderea indicelui pieței monetare, ROBOR, este în primul rând o consecință a îmbunătățirii lichidității interbancare. De asemenea, mai este vorba și de percepția investitorilor, care s-a îmbunătățit vizibil în ultima perioadă. Evoluțiile recente sunt, însă, și o recunoaștere din partea pieței a faptului că tensiunile ridicate de anul trecut s-au redus simțitor. Au fost 5 zile de scăderi consecutive în care ROBOR la 3 luni a întregistrat valori mai reduse, scăzând de la 2,03% la 1,79%. În aceași perioadă, ROBOR overnight, rata la care se împrumută băncile între ele pentru o zi, a scăzut de la 1,63% la 1,14%", a explicat Popa.

Sergiu Oprescu, primul român care va conduce rețeaua internațională a unui grup financiar. Alpha Bank Group îl numește președinte al holdingului creat cu acest scop, anunțat de Profit.ro CITEȘTE ȘI Sergiu Oprescu, primul român care va conduce rețeaua internațională a unui grup financiar. Alpha Bank Group îl numește președinte al holdingului creat cu acest scop, anunțat de Profit.ro

Acesta a menționat că au existat bănci care se așteptau ca, în săptămâna 4 - 8 ianuarie, să aibă loc o ședință a Consiliului de Administrație al BNR, însă calendarul de ședințe este suspendat, pentru că "am vrut să avem flexibilitate maximă de acțiune, astfel Consiliul se poate întâlni oricând este nevoie și/sau consideră oportun".

"Mai trebuie menționat că, în ultima perioadă, nivelul ROBOR a fost în imediata apropiere a nivelului facilității de credit, rata de dobândă cu care BNR împrumută lei băncilor comerciale, de 2%. Revenirea sub acest nivel, în interiorul coridorului de plus/minus 0.5 puncte procentuale în jurul ratei de dobândă de politică monetară arată ca piața funcționează bine", a adăugat Cristian Popa.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanzi
bnr
cristian popa
robor
banci