BRD Groupe Société Générale a încheiat primele 9 luni din an cu un profit de 1,23 de miliarde de lei, în creștere cu 7,4% față de septembrie 2018, pe fondul creșterii veniturilor nete, dar cu un avans al creditării sub rata inflației.
În primele nouă luni din 2019, venitul net bancar al Grupului BRD a fost de 2,446 miliarde de lei, mai mare cu 6,9% în comparație cu perioada similară a anului trecut, susținut atât de creșterea veniturilor nete din dobânzi, cât și de creșterea veniturilor neaferente dobânzilor.
Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 9,7% în dinamică anuală, pe fondul creșterii ratelor de dobândă din piață, mai puțin în trimestrul 3, când ROBOR la 3 luni a scăzut de la 3,27% la 3,09%.
Veniturile nete din comisioane au marcat o creștere de 2,1% în dinamică anuală, determinată de intensificarea activității de carduri și de creșterea tranzacțiilor clienților, compensând astfel presiunea asupra prețurilor aferente serviciilor bancare tranzacționale.
CITEȘTE ȘI Bursa câștigă peste un sfert de procent și ajunge la a 2-a cea mai ridicată valoare post-criză. Activitatea de tranzacționare este, însă, slabă, salvată de schimburile cu acțiuni Banca TransilvaniaCheltuielile operaționale au atins 1,186 miliarde de lei în primele nouă luni din 2019, cu 7,4% mai mari în comparație cu primele nouă luni din 2018, în principal ca urmare a costurilor de personal mai mari și a contribuției mai mari la Fondurile de Garantare a Depozitelor și de Rezoluție (72 milioane de lei față de 35 milioane de milioane de lei în 2018, recunoscută integral în primul trimestru al anului).
Indicatorul cost/venit a atins 48,5% , în scădere cu 1,2 pp, excluzând cheltuielile cu Fondul de Garantare.
“Primele nouă luni ale anului 2019 au fost dinamice din punct de vedere comercial. Prin intensificarea creditării atât pe segmentul retail, cât și pe cel corporate, ne-am păstrat angajamentul de finanțare a economiei românești în mod responsabil, printr-o ofertă îmbunătățită și echilibrată”, spune François Bloch, director general al BRD Groupe Société Générale.
Creditul a crescut cu 3,2% față de septembrie 2018, sub rata inflației de 3,5% și sub media pieței de 6,5%. Creditul retail a avansat cu 2,8%, iar cel corporate cu 4,2%. Valoarea finanțărilor noi de leasing a crescut cu 36% față de primele nouă luni din 2018, sub impulsul cererii atât din partea companiilor mici, cât și a IMM-urilor.
Depozitele clientelei au crescut cu 2,4% pe segmentul retail, pe fondul intrărilor mai mari în conturile curente deținute de persoanele fizice (+27%*față de perioada similară a anului trecut). Indicatorul credite nete/depozite a fost de 71% la finalul lunii septembrie 2019, cu 2 puncte procentuale mai mare față de finalul lunii septembrie 2018.
Numărul de contracte pentru serviciile de internet și mobile banking a crescut cu +18% față de finalul lunii septembrie 2018. Numărul de tranzacții prin MyBRD Mobile și MyBRD Net a crescut cu 25% în comparație cu primele nouă luni ale anului 2018.
Rata creditelor neperformante a scăzut cu 1,8 puncte procentuale, la 4% la finalul lunii septembrie 2019, de la 5,8% la finalul lunii septembrie 2018, înglobând rezultatul operațiunilor de ștergere de creanțe depreciate, precum și recuperarea din portofoliile de credite neperformante.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Profitabilitatea sistemului bancar - în scădere cu aproape 20%. Băncile mari fac 85% din profituri, băncile mici gâfâie sub costurile operaționale Costul riscului a înregistrat o eliberare netă de 207 milioane de lei, în comparație cu 170 milioane de lei în primele nouă luni din 2018.
Profitul net în creștere la 1,226 miliarde de lei, de la 1,142 miliarde de lei, n-a fost suficient pentru creșterea rentabilității capitalurilor proprii, unde rata a scăzut de la 20,9% la 20,8%.
Rata de adecvare a capitalului a crescut ușor la 20,9% la finalul lunii septembrie 2019 (față de 19,4% la finalul lunii septembrie 2018, la nivel individual, conform metodologiei Basel 3), determinată în principal de creșterea fondurilor proprii ca urmare a rezervelor mai mari din reevaluarea instrumentelor de datorie contabilizate la valoare justă prin alte elemente ale rezultatului global și rezultatului reportat în creștere.