Omul de afaceri Valer Blidar a revocat Consiliul de Supraveghere al Băncii Comerciale Feroviara și a trecut la administrarea unitară, cu un Consiliu de Administrație, care va fi condus de Constantin-Dorin Teodorescu. Lucian Isar nu va mai face parte din conducerea băncii, potrivit unei decizii a Adunării Generale a Acționarilor.
Alături de Isar, din Consiliul de Supraveghere mai făceau parte și Mihaela-Corina Blidar, fiica lui Valer Blidar, și Jean Luis Ferrer Lorenzo.
Blidar, care controlează banca atât direct, cât și prin intermediul Astra Vagoane, a revocat și mandatul directorului general Ioan-Mihail Anca și adjuncților Radu-Cătălin Petrea și Răzvan Adrian Rădulescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anca, numit director în această vară, în locul lui Petre Tulin, va fi vicepreședinte în CA. Rolul de președinte revine lui Constantin-Dorin Teodorescu, despre care știm că are 41 de ani și este din Ploiești. Radu-Cătălin Petrea, Gheorghe-Florin Sîrbu și Nicole Bud vor fi membri simplu în Consiliu.
Banca, una dintre cele mai mici din sistem după cota de piață, a fost administrată până acum în sistem dualist, care presupune existența a două organe de conducere, Consiliul de Supraveghere și Directoratul. În sistemul unitar, banca este condusă de Consiliul de Administrație, care delegă conducerea către un director executiv.
Acționarii au mai modificat și bugetul pentru ultimele două luni ale anului, și a dat mandat conducerii să obțină un profit net 745.000 lei.
Banca Comercială Feroviara a fost înființată în 2009 și a trecut pe profit după cinci ani, în 2014. Capitalul social al băncii e de 71 de milioane de lei, iar activele reprezentau aproximativ jumătate de miliard de lei la finele anului trecut.
Funcția ocupată la Feroviara a fost prima pentru Isar în sistemul bancar după o absență de câțiva ani. Isar a plecat de la Bancpost în 2010, după ce fusese mutat de pe funcția de Director de Trezorerie, la cererea Băncii Naționale, pentru că în toamna anului 2008 ar fi fost implicat în ceea ce BNR numește “atacul speculativ împotriva leului”.
Isar a respins această ipoteză și a făcut de-a lungul anilor comentarii acide la adresa BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu. După ce a trecut și pe la Guvern, în 2012, ca ministru pentru Mediul de Afaceri, în Cabinetul Ponta, Isar s-a împăcat cu Isărescu, care i-a devenit coordonator al tezei de doctorat.