Băncile din Liban nu pot onora clienții de zile bune, dar autoritățile și bancherii transmit populației că nu sunt motive de panică

Băncile din Liban nu pot onora clienții de zile bune, dar autoritățile și bancherii transmit populației că nu sunt motive de panică

Liban este în haos, cu oameni în stradă, bănci care nu-și pot onora obligațiile față de clienți și incertitudini legate de rambursarea datoriei publice.

scris 10 nov 2019

În Beirut, capitala Libanului au fost ieri proteste de stradă în contextul în care cetățenii au avut acces restricționat la banii lor din bănci, iar țara riscă un faliment suveran.

Depozitele libanezilor sunt sigure și nu sunt motive de panică. Acesta este mesajul transmis de asociația băncilor din Liban, după instituțiile de credit au stat închise o perioadă, iar de la redeschiderea acum o săptămână accesul la valutele străine este restricționat. Demersurile bancherilor sunt menite să calmeze spiritele după limitele la retrageri impuse de bănci în contextul turbulențelor de stradă începute încă de la jumătatea lunii trecute.

Urmărește-ne și pe Google News

Manifestanții s-au adunat și ieri în capitala Beirut și în Tripoli, al 2-lea oraș ca mărime. Spun că mai rău nu se poate și sunt nemulțumiți de adâncirea țării în cea mai gravă criză economică de la încetarea războiului civil care a măcinat această țară în anii 1975-1990.

Proteste în Chile: O clădire istorică din centrul capitalei, incendiată. Peste 20 de morți în trei săptămâni de manifestații CITEȘTE ȘI Proteste în Chile: O clădire istorică din centrul capitalei, incendiată. Peste 20 de morți în trei săptămâni de manifestații

„Confirmăm că banii deponenților sunt în siguranță și ceea ce se întâmplă acum nu are legătură cu solvabilitatea băncilor, astfel încât nu sunt motive de panică”, a spus șeful Asociației Băncilor din Liban, Salim Sfeir, într-o conferință de presă, preluat de Reuters. Sunt declarații care survin unei întâlniri a acestuia cu președintele Michel Aoun, cu guvernatorul băncii centrale și cu miniștrii de finanțe și economie.

În ultimele zile, importatorii de carburanți, grâu și produse farmaceutice au avut problem în asigurarea monedelor străine în vederea achizițiilor pe care le aveau în plan. Ministrul economiei, Mansour Bteich a spus că a primit asigurăride la guvernatorul băncii centrale, Riad Salame, că există fondurile necesare pentru acest tip de bunuri strategice.

Țara este cu un picior în falimentul suveran. De la Ministerul Finanțelor Publice, Ali Hassan Khalil a afirmat că guvernul va amâna plata emisiunii de eurobonduri în valoare echivalente cu 1,5 miliarde euro la finalul acestei luni, dar că țara este angajată să se achite de obligații la datoriile scadente. Banca central a dat un mesaj similar, afirmând că este gata să facă plăți pentru datoriile externe care ajung la maturitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
liban
criza