Băncile din Croația pregătesc o acțiune în justiție împotriva guvernului

Băncile din Croația pregătesc o acțiune în justiție împotriva guvernului
scris 14 sep 2015
Băncile afectate de planul Croației de a converti creditele denominate în franci elvețieni în euro intenționează să inițieze o acțiune în justiție împotriva guvernului de la Zagreb, a declarat o sursă  din interiorul sistemului bancar croat, potrivit Reuters. 
 
Urmărește-ne și pe Google News
Astfel, băncile vor trimite această dispută spre arbitraj la Centrul internațional pentru soluționarea disputelor cu privire la investiții  (ICSID) din Washington.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
 
"Reacțiile de până acum ale guvernului nu au transmis niciun semn că acesta ar fi dispus să discute sau să negocieze cu băncile. Băncile vor începe să pregătească acțiunea în justiție. Acestea urmează să trimită o înștiințare  în conformitate cu tratatele bilaterale de investiții semnate de Croația", a declarat sursa citată de Reuters. 
 
Guvernul croat a propus săptămâna trecută  conversia creditelor denominate în moneda elvețiană în euro. Mai multe bănci au cerut guvernului un dialog înainte de aplicarea măsurii.
 
Băncile care au propus guvernului croat dezbaterea măsurilor care ar urma să fie aplicate includ diviziile din Croația ale băncilor austriece Erste Bank, Hypo Alpe-Adria și Raiffeisenbank, Zagrebacka Banka - deținută de grupul italian UniCredit, PBZ - divizie a băncii italiene Intesa Sanpaolo, grupul bancar rus Sberbank, Splitska Banka, deținută de grupul bancar francez Societe Generale și divizia croată a grupului ungar OTP.
 
Banca centrală a Croației, care are o atitudine rezervată cu privire la planul Guvernului, a arătat la sfârșitul săptămânii trecut că va face tot posibilul pentru a păstra stabilitatea sistemului bancar.
 
Aproximativ 55.000 de croați au credite denominate în franci elvețieni, echivalentul a 3,73 miliarde de dolari. Aprecierea neașteptată a monedei elvețiene a dus la creșterea semnificativă a ratelor pentru cei împrumutați în această monedă.
 
În România francul elvețian a atins în luna ianuarie un maxim istoric, de 4,58 lei, ca urmare a eliminării a plafonului minim de 1,2 franci/euro impus de Banca Elveției. Peste 75.000 de persoane din România au contractat credite în franci elvețieni.
viewscnt
Afla mai multe despre
croatia
franci elvetieni
credite
chf