Bancherii vor garanții de stat pentru creditarea IMM și acuză competiția pentru clienții buni. “Am ajuns să ne batem în pricing”

Bancherii vor garanții de stat pentru creditarea IMM și acuză competiția pentru clienții buni. “Am ajuns să ne batem în pricing”
scris 17 mai 2017

Băncile cer garanții de la stat pentru a putea finanța întreprinderile mici și mijlocii, în condițiile în care 80% dintre firmele din această categorie n-au accesat niciodată credite bancare, din lipsă de garanții suficiente sau capital. După ce s-au fript cu creditele neperformante pe acest segment în criză, bancherii sunt selectivi cu cine finanțează și spun că au redus marjele în competiția pentru clienții buni, ceea ce le amenință veniturile “în caz că se întâmplă ceva”.

Firmele din România evită băncile și preferă să se finanțeze din resurse proprii sau din credite de la acționari. Doar 10% din pasivul companiilor e reprezentat de credite de la bănci sau alte instituții financiare. 2 din 10 firme nu au luat niciodată credite bancare, și băncile ar vrea să-și extindă afacerile în acest domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News

“Nu poți să creditezi orice societate. Ai nevoie de o cerere bancabilă”, spune Sergiu Oprescu, președintele executiv al Alpha Bank și președinte al Asociației Române a Băncilor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Asociația Română a Băncilor s-a rebranduit și vrea să introducă educația financiară ca disciplină obligatorie în școli CITEȘTE ȘI Asociația Română a Băncilor s-a rebranduit și vrea să introducă educația financiară ca disciplină obligatorie în școli

Oprescu explică cum societățile sunt slab capitalizate și că persistă practica acționarilor de a acorda împrumuturi societăților, bani care ar putea să meargă în capital, în schimb. Băncile au ajuns, în criză, să stea la masa credală a firmelor intrate în insolvență chiar cu acționarii acestora, observă Oprescu.

“O solicitare pe care sistemul bancar trebuie să o aibă este: capitalizează-ți creditul acționar”, spune Florin Dănescu, directorul executiv al ARB, care explică cum astfel ar crește numărul firmelor eligibile.

Până să-și schimbe antreprenorii obiceiurile, băncile propun, în strategia de integrare a intermedierii financiare, crearea unui produs de garantare a IMM.

Ținând cont că există un număr așa de mic de societăți care se califică la credit, garanțiile de stat ar ajuta o societate să arate mai bine din punct de vedere al riscului, explică Cătălin Pârvu, directorul executiv al Piraeus Bank.

“Băncile au foarte mare grijă și nu uită cât s-a pierdut”, spune Pârvu.

Pe creditarea IMM băncile au avut cea mai mare rată de neperformanță, de 35% la finele lui 2014. Din 10 lei acordați fiecărei firme intrată în default, băncile au pierdut 4 lei. La septembrie 2016, rata neperformatelor pe IMM scăzuse la 20%, de două ori peste rata creditelor neperformante la nivelul întregului bilanț de credit.

Bancherii spun că lupta pentru finanțarea firmelor bune e aprigă.

“E o competiție foarte mare între bănci, pe lichiditatea ridicată (…) Ne batem în pricing, e foarte bine pentru client. Dar nu știu cât de bine va fi dacă se va întâmpla ceva”, spune Pârvu.

Radu Ghețea, președintele CEC Bank, spune că 40-45% din portofoliul de credite al băncii este reprezentat de finanțările pentru IMM, o parte din ele pe termen de până la un an.

DOCUMENT Noile norme pentru programul Start Up Nation, destinat IMM-urilor CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noile norme pentru programul Start Up Nation, destinat IMM-urilor

“Dacă există o bătălie în domeniul bancar, ea se dă pe IMM-uri”, spune Ghețea.

Banca Națională remarcă o apetență în scădere a firmelor mici și mijlocii pentru credite bancare. 15,3% din firmele active au un credit bancar, iar accesul la finanțare nu se numără printre problemele presante ale companiilor.

Sunt circa 445.000 de întreprinderi mici și mijlocii în România, dintre care 392.000 intră la categoria micro, 45.000 sunt mici și sub 8.000 sunt medii.

Datele sunt estimări ale Comisiei Europene pentru anul 2015, și clasele sunt realizate în funcție de numărul de angajați – până la 10 în cazul micro, până la 49 (inclusiv) în cazul firmelor mici, până la 249 în cazul celor medii și de la 250 în sus în cadrul celor mari, din care există sub 1.500 de firme în România.

Valoarea adăugată în economie a IMM este mai mică decât media UE (50 vs. 57%) și numărul firmelor care participă la achizițiile publice este mai redus: 25% dintre IMM ob'in 44% din valoarea contractelor publice, în timp ce în UE 37% dintre IMM particpă la licitații și obțin 37% din valoarea contractelor.

Statul a mai acordat de-a lungul timpului subvenții de risc prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Bancherii spun, însă, că garanțiile se acordau pe termen de un an, ceea ce lăsa băncile fără acoperirea statului în cazul creditelor/liniilor de credit pe termen mai lung.

Guvernul a adoptat recent un memorandum pentru programul IMM Invest România, prin care firmele vor beneficia de garanții de stat de 50% pentru finanțări de până la 10 milioane de lei.

Programul va fi pus în aplicare după adoptarea unui ordin comun al ministrului Finanțelor Publice și al ministrului Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm
finantare imm
bancheri
arb
garatii de stat
scheme garantare