Bancherii s-au înțeles cu sindicaliștii: Salarii integrale și la program redus. Angajații cu copii își iau liber doar dacă nu afectează activitatea. Sindicatul se activează în căutat dezinfectanți

Bancherii s-au înțeles cu sindicaliștii: Salarii integrale și la program redus. Angajații cu copii își iau liber doar dacă nu afectează activitatea. Sindicatul se activează în căutat dezinfectanți

Patronatul și sindicatele din bănci, la încheierea unui alt acord din trecut, pentru educația angajaților în domeniul digital

scris 19 mar 2020

Băncile vor continua să plătească salariile integral chiar dacă vor decide să reducă la 4 ore pe zi programul de lucru cu publicul în agenții, pe perioada măsurilor speciale luate în epidemia de coronavirus. Sindicatul promite, în schimb, că zilele libere cuvenite legal angajaților cu copii vor fi luate doar dacă nu afectează activitatea.

Măsurile sunt valabile în cele cinci bănci membre ale Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) - BCR, BRD, ING Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank – care dețin peste jumătate din totalul activelor bancare și al angajaților  din  sistemul  bancar. Fac parte dintr-un pachet mai amplu convenit în contextul crizei coronavirus între CPBR  și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB).

Urmărește-ne și pe Google News

“Cele două părți au convenit că, în cazul în care se va decide la nivel de instituție de credit să se aplice o astfel de măsura pe termen limitat, în acea perioadă nu vor fi afectate drepturile salariale ale angajaților din unitățile bancare”, prevede documentul semnat de cele două părți referitor la eventuala limitare a programului de lucru cu publicul în agențiile și sucursalele bancare la 4 ore/zi pe perioada instituirii măsurilor speciale de protecție și prevenție.

Acordarea obligatorie de zile libere pentru angajații care au copii, decisă de Guvern în contextul în care școlile au fost închise și vor rămâne așa încă o lună pe perioada stării de urgență, a fost un alt punct de discuție între patronatul și sindicatele din bănci. Bancherii au solicitat Guvernului să fie exonerați de la această obligație, asemeni altor sectoare care trebuie să asigure o continuitate a activității, dat fiind faptul că anumite funcții cheie din bancă nu pot fi înlocuite sau suspendate, însă nu au obținut includerea printre excepții.

Ca urmare, trebuie să se bazeze pe conformarea voluntară a angajaților aflați într-o astfel de situație de a continua să lucreze chiar dacă legea ar obliga angajatorul să le dea liber la cerere. Și pe cooperarea sindicatului.

Patronatul băncilor reacționează la proiectul PSD de suspendare a ratelor la credite până la finele anului: Băncile au anunțat deja soluții de sprijin. Măsuri noi impuse fără consultare pot produce efecte contrare CITEȘTE ȘI Patronatul băncilor reacționează la proiectul PSD de suspendare a ratelor la credite până la finele anului: Băncile au anunțat deja soluții de sprijin. Măsuri noi impuse fără consultare pot produce efecte contrare

“În acest sens, părțile au agreat că, la nivel de unitate, sindicatele să sprijine angajatorii în identificarea de soluții astfel încât acordarea acestor zile libere să se facă într-o așa manieră încât să permită desfașurarea activității angajatorilor în condiții optime și fără sincope”, prevede același document.

Sindicaliștii mai promit și că își vor activa informațiile și relațiile pentru ca băncile să găsească ceva mai rar și mai scump decât banii în aceste zile: dezinfectanți. O promisiune pusă pe hârtie astfel:  “Contribuirea la efortul de identificare și achiziționare a materialelor igienico-sanitare, prin căutarea activă și punerea la dispoziție reprezentanților angajatorului a informațiilor legate de furnizori cu stocuri disponibile și mijloace de distribuție rapidă a produselor în teritoriu”.

Sindicatul se mai angajează să comunice cu angajații pe tema protecției și prevenției, iar băncile să asigure, acoperind costurile, materialele de dezinfecție, atât pentru salariați cât și pentru toate spațiile de lucru.

O promisiune a patronatului, condiționată însă de specificul unității bancare și aplicabilă doar dacă structura organizatorică o permite, este “limitarea numărului de clienți care intră în incinta unei unități bancare la un număr rezonabil de persoane”. O astfel de limitare va fi decisă de către conducerea locală a fiecărei bănci, în funcție de numărul de angajați și caracteristicile de spațiu ale unităților bancare pentru a evita aglomerația.

Tot condiționat, și doar în măsura în care structura organizatorică o permite, salariaților băncilor li se va permite să muncească la domiciliu sau la distanța, iar programele de lucru vor fi flexibilizate pentru a evita aglomerația la birou sau sosirea și plecarea de la muncă în perioade de trafic de vârf.

În înțelegerea semnată cu sindicatele, băncile membre CPBR mai promit și măsuri de protecție a salariaților din categorii vulnerabile, pe baza cererii acestora. Fiecare bancă va decide separat ce astfel de măsuri poate lua, însă, pentru a le putea aplica, cere angajaților să aducă dovezi că se află într-una din aceste categorii, deoarece angajatorii nu pot stoca date cu caracter medical.

Categoriile vulnerabile sunt: salariatele gravide, salariații care suferă de afecțiuni cronice, salariații cu o vârsta înaintată (>60 de ani) și care au afecțiuni medicale. Aplicarea măsurilor pentru categoriile vulnerabile de angajați se va face tot doar dacă activitatea și structura organizatorică permit, ținând cont și de necesitatea asigurării continuității activității, potrivit înțelegerii semnate de patronat și sindicate.

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
coronavirus
cpbr
sindicat
dezinfectanti