Banca Transilvania, profit în stagnare la 9 luni. Cheltuielile cu provizioanele și personalul mănâncă creșterea veniturilor

Banca Transilvania, profit în stagnare la 9 luni. Cheltuielile cu provizioanele și personalul mănâncă creșterea veniturilor
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 11 nov 2022

Grupul Banca Transilvania a încheiat primele 9 luni cu un profit net de 1,68 miliarde de lei, în creștere cu doar 9 milioane de lei față de aceeași perioadă din 2021. BT a înregistrat venituri operațioale în creștere puternică, mai ales din dobânzi, însă au crescut și cheltuielile cu provizioanele și cele de personal. Activele grupului au crescut cu 6,6%.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu aproape 39% la 3,15 miliarde de lei, în timp ce veniturile din comisioane avansat cu aproape 22% la 852 de milioane de lei. Venitul net din tranzacționare a crescut și el cu 43% la 553 de milioane de lei, potrivit datelor financiare publicate la Bursă.

Urmărește-ne și pe Google News

În ansamblu, veniturile operaționale ale grupului au crescut cu 22% la 4,43 miliarde de lei, în timp ce veniturile băncii au crescut cu 19%, până la 3,8 miliarde lei, pe fondul creșterii volumelor operaționale.

Cheltuielile operaționale au crescut accelerat, cu aproape 48%, la 2,49 miliarde de lei la nivelul grupului.

Cheltuielile cu personalul au crescut cu circa un sfert la 1,21 miliarde de lei.

FOTO&VIDEO Mezina de 23 de ani a lui Dan Voiculescu a intrat pe piața creditelor nebancare în asociere cu Dominic Bruynseels, fost CEO al BCR și First Bank CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Mezina de 23 de ani a lui Dan Voiculescu a intrat pe piața creditelor nebancare în asociere cu Dominic Bruynseels, fost CEO al BCR și First Bank

Cel mai mare salt au avut-o cheltuielile cu provizioanele, de la circa 10 milioane de lei în septembrie 2021 la 369 de milioane de lei.

Eficiența operațională a băncii a atins nivelul de 52%.

Creditele Băncii Transilvania au crescut până la 63,2 miliarde lei. Comparând cu începutul anului, creditele nete pentru persoanele juridice au crescut cu aproape 32%, până la 27,2 miliarde lei, iar creditele nete pentru persoanele fizice au crescut cu 7,4% și au ajuns la 27,6 miliarde lei.

”Am crescut susținut și am finanțat companiile și oamenii, în ciuda faptului că piața financiară este mai plină de incertitudini ca oricând și costurile de finanțare și cerințele de capital sunt factori suplimentari care induc incertitudine în economie”, spune directorul general Omer Tetik.

Soldul creditelor acordate de Grupul BT a crescut cu 2,9 miliarde lei pe parcursul celui de al treilea trimestru, ajungând la 67,8 miliarde lei.

În primele nouă luni, soldul a crescut cu aproximativ 11,7 miliarde lei, BT acordând 206.000 de credite populației și firmelor în perioada ianuarie–septembrie.

Depozitele clienților Grupului BT au ajuns la 113,4 miliarde lei, în creștere cu 5% față de începutul anului. 74,6 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 38,9 miliarde lei depozitele ale persoanelor juridice.

AFI Europe pregătește semnarea celui mai mare credit bancar acordat până acum pe piața imobiliară din România CITEȘTE ȘI AFI Europe pregătește semnarea celui mai mare credit bancar acordat până acum pe piața imobiliară din România

Numărul clienților activi ai băncii a ajuns la 3,8 milioane, în creștere cu 4,7% de la începutul anului. BT are 313.000 de clienți activi noi în primele nouă luni din 2022. 84% dintre clienții băncii sunt digitalizați.

Rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,55%, în timp ce gradul de acoperire cu provizioane totale a creditelor neperformante, conform standardelor EBA, este de 187%.

Solvabilitatea băncii fără profitul ultimului trimestru este de 22,05%, iar cu profitul inclus, este de 23,05%

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
profit banca transilvania
rezultate banca transilvania